200 служители на Европол ще проверяват за терористи на гръцките острови

07:27, 13 май 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската полицейска служба Европол планира да разположи 200 свои служители в центровете за бежанци на гръцките острови и в континенталната част на страната, за да идентифицират потенциални терористи, пише вестник Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус". Ще бъде създадено специално звено за противодействие на тероризма и осигуряване на сигурността на външните граници. На ротационен принцип членове на отряда ще наблюдават ключови точки на влизане на мигранти.

Първите специалисти ще бъдат изпратени в Гърция в края на юни.

„В момента Европа е изправена пред много трудности, свързани с въпросите на сигурността. Една от тях е охраната на външните граници в условията на миграционен наплив и опити на престъпни групировки да се възползват от тази ситуация”, заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт.

„С приемането на днешното решение за създаване на специална група се увеличават възможностите на Европол да подкрепя усилията на местните власти за охраната на границите”, допълни той.

След няколко седмици на спад в притоците на мигранти от съседна Турция, в четвъртък се наблюдава увеличение на бежанците, които са достигнали гръцките брегове през деня. Същевременно, нарастват опасенията за съдбата на споразумението между Турция и Европейския съюз за ограничаване на миграцията.

Общият брой на мигрантите в Гърция в четвъртък възлиза на 54 542, сочат данните, оповестени от говорителя на правителствения координационен комитет за бежанците. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама