Нови имена от "Панама гейт" са свързани с Добрич

08:11, 13 май 16 25 2605 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още свързани с Добрич, има сред последните огласени имена на лицата, свързани с България в изтеклите документи от офиса на панамската кантора за офшорни услуги "Мосак Фонсека", по-известни като "Панама Пейпърс". От първите обявени връзка с областта имаха бизнесмените Николай и Евгения Баневи, както и покойния шеф на БТА Стоян Чешмеджиев.

Едно от имената от новия списък е това на един от шефовете на фабриката за електротехническо оборудване в Добрич "Елмарк" Желез Желязков, съобщава Inews.bg. Заводът бе открит преди около 10 години, като инвеститорът е американска компания. В списъка е и Васил Лазаров, който навремето бе купувач на фалиралия месокомбинат в Добрич.

Според публикации в местни медии, Лазаров е един от задържаните в специализираната полицейска операция "Недосегаемите” през 2010 г. Задържаният контролирал различни фирми с предмет на дейност строителство и внос и износ на местни продукти и имало данни, че превеждал на "Недосегаемите” процент от невнесения или източен ДДС.

Изнесената информация е доста оскъдна – съдържа имена на фирми и хора, както и адреси в България, които са били използвани при заявките за регистрации. Сканираните копия на документи, свързани с финансови трансакции, както и други лични данни и използвани за кореспонденция имейли и телефони, са заличени. От Международния журналистически консорциум уточняват, че може да има съвпадение на имена или сходства. Затова препоръчват по- разширена проверка на данните.

„Купувачи на фалиралия месокомбинат в Добрич замесени в „Недосегаемите”, гласи материал в национален седмичник „Десант” от юни 2011 г. Новината вещае поредната бомба със закъснител. Заговаря се, че Васил Иванов Лазаров е вписан като управляващ регистрираната в Добрич фирма „Месокомбинат-Диск” ЕООД. Собственик на капитала пък е софийското дружество „Соф строй 69”. То пък принадлежи на регистрираното в Панама „Анса констръкшънс инкорпорейшънс”. Справка в информационната система „Дакси” показва, че Васил Лазаров е собственик или управляващ в още поне 8 фирми. Медията разкрива, че Васил Лазаров е един от задържаните в специализираната полицейска операция „Недосегаемите”, проведена в нощта на 14-ти срещу 15 юни 2005 г. Той купил фалиралия месокомбинат „Родопа” в Добрич от чеченци и се посочва, че има данни за индиректни връзки на Лазаров с чеченския гражданин Арби Арабович. Задържаният контролирал различни фирми с предмет на дейност строителство и внос и износ на местни продукти и бутал на „Недосегаемите” процент от невнесения или източен ДДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама