Дянков: Добре е, че АБВ се оттеглят, те спираха всички реформи

08:28, 13 май 16 / Политика 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета е много положително за потенциалните реформи, които са наложителни. АБВ спираше съдебната реформа и тази на МВР, затова, според мен, тяхното решение е положителна стъпка за кабинета. Такова мнение изрази бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Той коментира оттеглянето на АБВ от властта и последвалата оставка на социалния министър Ивайло Калфин. Въпреки че според Дянков АБВ са спирали реформата в МВР, той изрази съмнение новият закон да мине лесно в парламента, тъй като „се вижда, че има опозиция и вътре в ГЕРБ за него“.

Той похвали Калфин за работата, която е свършил за една година и половина във властта. Според него и предложението Томислав Дончев да го замести също е удачно, тъй като той „е прагматичен човек и има уважението на хората от ГЕРБ“.

Дянков заяви, че всички правителства направени с широка коалиция ги очаква точно това. И допълни, че подобна коалиция крепи стабилността на държавата първите шест месеца от управлението. След това трябва да има „реално развитие и растеж“, а у нас не се виждало подобно нещо.

Бившият финансов министър подчерта, че единственото, което правителството е осъществило е пенсионната реформа и частичната реформа в енергетиката, като похвали ресорния министър Теменужка Петкова. 

„Реформата на Москов по-скоро ще навреди отколкото да помогне. В здравния сектор не се сбъдват големите очаквания, за това се включват някакви нови по-малки теми като скандала с Фонда за лечение на деца в чужбина“, каза Дянков.

Коментира и работата на министъра на икономиката Божидар Лукарски, като посочи, че „до сега Лукарски не е направил нищо полезно в икономически мащаб“. По думите той е трябвало да се бори с демографските проблеми на страната, но за година и половина, откакто е министър, не е направил нито една стъпка в тази посока.

За своя наследник – настоящия финансов министър Владислав Горанов -  Дянков каза, че е работил добре в рамките на широката коалиция, но сега предстои предизвикателството за него. Той не одобрява и предложениято на Горанов относно пенсионното осигуряване като заяви, че това не е добро решение.

Симеон Дянков не предвижда предсрочни избори. „Ако успеят за този мандат да построят магистрала „Хемус“ това за мен ще е успешен кабинет“, каза още Дянков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама