При въздушен удар в Сирия е убит военен лидер на Хизбула

09:20, 13 май 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военен лидер на ливанската шиитска военизирана организация е убит в Дамаск по врмее на въздушен удар, нанесен от израелските военновъздушни сили, съобщава „Ройтерс“.

Мустафа Бадредин е загинал при огромна експлозия близо до летището в сирийската столица. Съобщава се и за други ранени членове на групировката.

"Той е вземал участие в повечето от операциите за движение от 1982 г. Насам", се казва в изявлението на Хизбула. Съобщава се, че въздушният удар на израелските ВВС е бил нанесен в сряда вечерта близо до ливанско-сирийската граница.

Според ливански медии, цитирани от ДПА, 55-годишният Бадредин е убит във вторник през нощта.

Бадредин е участвал във военни операции на Хизбула от 1982 година и е един от петимата обвинени от Специалния трибунал на ООН за убийството през 2005 година на бившия ливански премиер Рафик Харири, но не бе изправен пред съда.

Бадредин бе осъден на смърт в Кувейт заради бомбени атентати през 1983 г. Обаче той избяга от затвора там, след като войските на Саддам Хюсеин нахлуха в Кувейт през 1990 г.

"Ройтерс" посочва, че убийството на Бадредин е тежък удар против подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка. Според американското правителство от 2011 г. той е отговарял за военните операции на движението си в Сирия, където на страната на войските на Башар Асад се бият около 1200 бойци на Хизбула.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама