Спирка в Бургас може да бъде кръстена в чест на тракийските бежанци

09:24, 13 май 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автобусна спирка в Бургас да бъде кръстена в чест на тракийските бежанци. Такова предложение отправя общинският съветник Тодор Ангелов от АБВ. Той е внесъл докладна в местния парламент с искане спирка в центъра на града да се именува „Тракия“.

„Бургас и бургаският край приютяват най-много бежанци, прогонени от родните им места от Източна и Беломорска Тракия, останали извън пределите на отечеството след Освобождението. Тук, в нашия град, те намират подслон и хляб за изстрадалите си семейства, но не разчитат на милостиня от младата държава, а се включват активно в нейното изграждане. Трудолюбиви и находчиви, тракийските българи дават своя принос за икономическото, социално и културно развитие на град Бургас“, пише в мотивите си към предложението Ангелов.

Общинският съветник припомня, че през 1878 г. Бургас е изостанало рибарско селище с по-малко от 3000 души население. Бежанците след Освобождението го предпочитали, защото им дава възможност за препитание. След Съединението през 1885 г. пред Бургас се разкриват неподозирани до тогава възможности за стопанско развитие. За икономическия подем е нужна работна ръка. Основният източник за такава са тракийските бежанци. Притокът на хора от останалите под турско земи непрекъснато расте. Нараства и населението на града. Жителите му от 2950 през 1878 г., през 1885 г. вече са 5865 души. След 1903 г. по темпове на развитие Бургас се нарежда на едно от първите места в страната. На 14 май 1890 г. е открита първата железопътна линия Бургас – Ямбол, а на 18 май 1903 г. е открито и въведено в експлоатация модерното за времето си бургаско пристанище.

Приносът за това на тракийските бежанци е огромен и неоспорим, пише Тодор Ангелов.

След погрома на Преображенското въстание потокът от 20 000 тракийски бежанци се отправя към Бургас и бургаския край. Започва една мащабна благотворителна кампания за тях, като най-големият дарител, подпомогнал бежанците, бил „бащата на Бургас“ – Александър Георгиев-Коджакафалията. Неговото дарение е подпомогнало преди всичко бежанците от Одринска Тракия. Върху завещаните от него земи възниква голям бежански квартал на запад от църквата „Св. Иван Рилски“. Там се приютяват над 600 семейства. Този квартал и досега се нарича от старите бургазлии „Коджакафалийската махала“.

Трудно е да се посочат завоеванията на бургазлии във всички области на многообразния живот но непременно трябва да подчертаем, че огромна заслуга за тях имат бежанците от Източна и Беломорска Тракия, завършва Тодор Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама