Поетът Мартин Спасов е носител на националната награда "Дамян Дамянов"

09:44, 13 май 16 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Известни са носителите  от националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. Поетът Мартин Спасов е носител тази година на националната награда за името на "Дамян Дамянов". Той е отличен за книгата си "Костилка от спомени" от комисия за определяне носителя на наградата за 2016 година. Председател на комисията е Надежда Захариева – поетеса, съпруга на поета Дамян Дамянов, а членове - Валентина Радинска – поетеса, носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 г.; д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен,  Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 г., Желяз Кондев – писател и стопанин на Издателска къща „Жажда” – Сливен.

След запознаване с предложените стихосбирки на участниците в Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов”, комисията определи носител на награда "Дамян Дамянов" да бъде Мартин Спасов за книгата "Костилка от спомени".

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски”, специалност „Българска филология”. Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет” – Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим”, 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев”, 2015 г. „Костилки от спомени” е втората му стихосбирка.

Награда за дебют отива при Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност".

Антонина Димитрова е родена в Пазарджик и е учител по професия. Пише стихове на български и руски език. Превежда на български стихове на съвременни руски поети. Член е на Съюза на Независимите писатели в България.

Гражданите и гостите на града са с покана за проявите от програмата на Шестия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. На 18 май 2016 г. /сряда/ от 17.00 ч. ще бъдат положени цветя на плочата на Дамян Дамянов на пл. „Васил Левски”.

Връчването на наградите от конкурса ще се проведе от 18.00 ч. в залата на НТС.

На 19 май 2016 г. /четвъртък/ от 10.00 ч. в Хаджиданчовите къщи се проведе среща-разговор с председателя на журито поетесата Надежда Захариева и тазгодишните лауреати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама