Заместник на Калфин става социален министър

11:55, 13 май 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зорница Русинова - настоящ зам.-министър на труда и социалната политка, ще заеме поста на подалия оставка Ивайло Калфин. Това съобщи пред журналисти в Народното събрание премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Първоначално лидерът на ГЕРБ предложи вицепремиера Томислав Дончев. Рано тази сутрин обаче стана ясно, че той не иска да става министър на труда. И веднага след това се появиха и обяснения, че Борисов не иска да го “хаби”.От думите на Борисов обаче стана ясно, че Дончев бил от войниците на ГЕРБ и нямало шанс да не се съгласи с нещо, което партията или премиерът като правителство му кажели. Той бе категоричен, че не ставало дума за отказ от страна на Дончев и отрече да е казвал да Цветанов да разпитва за тази кандидатура.

"Има нов социален министър и това е Зорница Русинова. От 15 години е там, беше зам.-министър. Калфин се справяше добре. Мисля, че тя има подкрепата, поне така като поразпитах малко и очаквам мнения и на социалните патньори, работодатели, двата синдиката. Тя отговаряше и по европейските програми, много добър приятел в Брюксел. Мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме на Калфин, ще се справи. Уведомих партньорите и всички са "за", обясни Борисов и продължи: "Медиите в България са не 100% свободни, а 1000% и не могат да се меся във вашите очаквания. От мен да сте чули нещо по темата? Г-н Цветанов има своето мнение като председател на парламентарната група. Г-н Дончев е много добър министър, но той има отношение по три ресора. Него съм го натоварил да се занимава и с енергетиката, преговорите за газ и петрол", уточни Борисов.

По думите му след няколко дни Дончев трябвало да е в Солун и допълни, че той все пак ще помага в ресора, свързан със социалното министерство и европейските програми, но щяло да му изяде цялото време.

"Беше два дни с мен в Лондон и даже се забавлявах с вас. Понеже там английският хумор е нещо, което на мен много ми допада, така се позабавлявах с вашите очаквания. Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ и няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз като правителство му кажем. Така че тези, които се опитват да си направят на мой гръб реклама, избощо не е вярно. За отказ не става въпрос. Дончев е от хората, с които аз говоря всеки ден по много теми, защото е много смислен човек", каза още премиерът. 

Очаква се новата кандидатура да бъде гласувана през следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама