Трафикът на хора се увеличава, два нови приюта помагат на пострадалите в Бургас

12:03, 13 май 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Официално вече са открити два нови приюта за жертви на трафик в Бургас. Това съобщиха днес по време на конференция зам.-кметът Лорис Мануелян и секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. Официални гости бяха посланикът на Австрия в България Роланд Хаузер и ръководителят на офиса за сътрудничество към посолството на Конфедерация Швейцария в България Матиа Порети.

По думите на Мануелян, случаите на хора, станали жертви на трафик, зачестявали, поради което се е наложило да бъде открит още един приют.

„Имаме вече нов такъв приют. Имаме и по-стар, който, за съжаление, се оказа, че не е достатъчен заради зачестяването на случаите с хора, които имат нужда от такова социално подпомагане. Има един преходен период, за който е необходимо все още да се полагат усилия за жертвите, за да могат да се адаптират солидно и безвъзвратно в социалната среда“, коментира Лорис Мануелян. Той посочи, че вече функционира и Центърът за жертви на сексуално насилие, който обслужва хората, потърсили подкрепа, денонощно.

Камелия Димитрова от своя страна коментира, че двата приюта за жертви на трафик, които работят в Бургас, предоставят холистична подкрепа на пострадалите лица. Единият от тях е за временно настаняване, а другият – за последваща реинтеграция на жертвите.

„В България съществува официална статистика за идентифицираните жертви на трафик, като 495 са случаите за 2014 година и 415 за 2015-та. Трябва обаче да кажа, че това са формално идентифицирани жертви на трафик, т.е. броят на жените, децата и мъжете, които се озовават в такава ситуация, е много по-голям. За жалост не винаги има възможност да бъдат разпознати като жертви и съответно да получат подкрепа“, каза Камелия Димитрова.

Тя посочи, че по-голяма част от хората, станали жертви на трафик, са от много нисък социално-икономически статус, от региони на крайна бедност. Много често жертвите са и неграмотни. Рисковите групи са млади жени и момичета между 16 и 30 години – по отношение на трафика с цел сексуална експлоатация. Не трябва да се подценява обаче и трафикът с цел трудова експлоатация. Тук по-често жертви стават мъже на средна възраст.

„Борбата с трафика на хора е много важна тема.Това е тема, която играе много важна роля във външната политика на Австрия. Това е приоритет в нашата политика по защита на човешките права. Радвам се да кажа, че имаме дългогодишно сътрудничество с българските институции. То дава резултат в намаляването на жертвите на трафика. Според мен Националната комисия за борба с трафика на хора в България трябва да бъде заздравена и засилена с цел усилване на борбата, за да може да покрие всичките аспекти на трафика на хора“, заяви Роланд Хаузер.

По думите му, има голяма опасност, тъй като бежанците също могат да имат нужда от закрила, защото бежанската криза дава резултат като жертви и нарушаване на човешките права. Той определи конференцията, която се проведе, като навременна. Според него работата на самите социални работници, които помагат на жертвите на трафик, трябва да бъде призната като много важна.

„Борбата с трафика на хора е един от приоритетите на България и на Швейцария. Искам да кажа, че местните власти са важни. Тяхната подкрепа може да направи социална промяна. Има голяма отговорност тук, защото тези приюти са толкова важни, тъй като те предоставят свобода на тези хора, които са станали жертви на трафик. Те предоставят не само покрив, но и безопасност и сигурност. А безопасността е първата стъпка към свободата“, каза Матиа Порети.

Конференцията бе на тема „Социална подкрепа за жертви на трафик. Защо е необходима?“ Тя се проведе във връзка с разкриването на нови услуги за пострадали от трафик на хора в Бургас. От месец април тази година е подновено пълното функциониране на приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора тук, като към тях са разкрити и допълнителни услуги - центрове за закрила, в които пострадалите могат да получават психологическа и правна помощ, както и друг вид услуги, съпътстващи тяхното възстановяване, без да пребивават постоянно в приютите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама