32 милиона души обречени на гладна смърт заради жестока суша в Южна Африка

12:19, 13 май 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жестоката суша по южните части на Африка обрича на глад около 32 милиона души, предупреждават от Световната хранителна програма на ООН (СХП). Причината е метеорологичния феномен „Ел Ниньо“, който е унищожил голяма част от селскостопанската реколта в региона.

Сред най-силно засегнатите държави са Зимбабве, Малави, Мозамбик, които през последните месеци са алармирали за сушата. Хората там са загубили голяма част от стадата си, водните резервоари са пресушени, а реколтите са съсипани.

Сушата е най-лоша за последните 100 години.

В съседна Намибия концернът „Кока-Кола” обяви, че спира производството на напитки в консервни кутии заради недостига на вода.

„Вече има приблизително 32 милиона души, които не могат да са сигурни в прехраната си, в южния регион на Африка”, гласи последния доклад по въпроса на ООН.

„През сезона имаше много проблеми, тъй като „Ел Ниньо” дойде след много бедна реколта миналата година”, заяви регионалният експерт на международната организация Андрю Одеро на пресконференция в Йоханесбург.

„Зимбабве е най-силно засегната. Страната излиза от изключително беден селскостопански сезон с едва 40% от нормалната продукция на царевица.Тя и без друго е крехка аграрна икономика”, заяви директорът на СХП за страната Еди Роу.

В понеделник СХП предупреди, че Зимбабве е изправена пред финансов недостиг от 290 милиона долара, нужни за изхранването на 4,5 милиона души догодина.

Много климатолози свързват повишената активност на феномена „Ел Ниньо”, който влияе на топлината на океанските води и така предизвиква различни природни бедствия, с ефектите от глобалното затопляне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама