Всички партии трябва да подкрепят съдебната реформа, казва Захариева

12:54, 13 май 16 / Политика 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Ако са отговорни, независимо дали подкрепят правителството, всички политически партии трябва да подкрепят съдебната реформа. За да се случат тежки и важни реформи, трябва да има стабилна подкрепа в парламента”. Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Обсъждайки накратко хипотезата за предсрочни избори, Захариева обясни, че ако се стигне до такива, на хората ще им писне от избори.

“Вторият пакет от промени в Закона за съдебната власт, който е в режим на съгласувателна процедура, ще даде самочувствие на магистратите в тяхното кариерно развитие и оценяването на тяхната работа”, каза още тя. Според нея реалистичният срок е до лятната ваканция, края на юни и началото на юли законопроектът да бъде одобрен в парламента.

“Трябва да бързаме така, че да приемем хубави и правилни текстове”, допълни Захариева в отговор на въпрос за упреците на главния прокурор, че съдебната реформа се прави по-бързо от Октомврийската революция:

“25 години се реформираме и още не сме там, където трябва да бъдем. От тази гледна точка бързаме. И е крайно време да приемем поне на законодателно ниво нещата и гаранциите, които се изискват от нас и които ние считаме, че са правилни, не само защото се изискват. От друга страна, не бива да бързаме така, че да приемаме некачествените текстове”, смята Захариева.

Министър Захариева подчерта още, че не е готова да се откаже от реформата в прокуратурата и измененията на тази глава в Закона за съдебната власт. “Не е лесно да се даде определение на „проверка за почтеност", посочи още правосъдният министър и призова онези, които критикуват тази част от законопроекта, да дадат своя принос:

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама