Сто души в Пловдив се прегледаха безплатно за Паркинсон

13:28, 13 май 16 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сто души се прегледаха безплатно в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив в рамките на кампанията "Живот с Паркинсон". Неврологичните прегледи бяха осъществени през април, когато специалисти от още 5 града - София, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен, приеха и прегледаха над 400 пациенти.

По обобщени данни у нас има близо 15 000 души с Паркинсонова болест, 10% от тях са в напреднал стадий на заболяването.

"Някои от потърсилите ни се оказаха силно притеснени без основание", отбелязаха медиците. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на Паркинсоновата болест. Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите.

Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом, допълниха още те. Ако имате съмнение, че развивате Паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, съветват специалистите.

Организаторите на кампанията "Национална организация на хора болни от късен Паркинсон" и "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" са разработили девет по-малко известни признака на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите. Това са нарушения на съня; депресия и тревожност; сила на гласа; загуба на обоняние; когнитивни нарушения; ортостатична хипотония - спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение; дистония; безизразност; брадикинезия е забавяне и/или загуба на спонтанните и волевите движения; умора и апатия.

Съвременното лечение на болестта е достъпно и у нас, всички световноутвърдени методи и нови лекарства са добре познати и няма причина болните да се опасяват, че болестта им е фатална и лечение за нея не съществува, категорични са невролозите.

Водещият невролог акад. Иван Миланов подчерта, че светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама