Съдът назначи нов оглед на изборните книжа от 10 секции в Русенско

13:49, 13 май 16 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Административния съд в Русе започна дело, с което се оспорва изборът за кмет на Община Ветово на Георги Георгиев. Жалбоподател е Мехмед Хасан Мехмед от ДПС, също жител на населеното място, а казусът се гледа в Русе за втори път. Първият беше след местните избори на 25 октомври 2015 г., когато жалбата на Мехмед беше отхвърлена.

Той обаче е обжалвал пред Върховния административен съд (ВАС), който е отменил решението на русенските магистрати и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав.

Всички доказателства по предходното дело от 2015 година днес бяха присъединени към новия процес, като съдът изиска от местната власт във Ветово да предостави чувалите с изборните книжа, сред които и бюлетините. Общинската избирателна комисия пък беше задължена да предостави преписи от десетте протокола, които се оспорват. Шест от тях са от общинския център, а останалите от селата Сеново – два и по един в Писанец и Кривня.

В началото на заседанието адвокат Йордан Дойчинов, който представлява кметът Георги Георгиев, чийто избор се оспорва, изтъкна, че разпорежданията, които е дал ВАС, противоречат на Конституцията, като за да го докаже, цитира две тълкувателни решения на Конституционния съд (КС). Според него така ще се влезе в тежък порок и противоконституционни действия.

Съдът обаче, отчитайки, че се влиза в противоречие с решенията на КС, определи, че делото все пак ще се гледа, като се спазят разпорежданията на ВАС. Едно от тях е прегледът на изборните книжа, сред които всички бюлетини – действителни, недействителни, неизползвани и др.

Прокурорът Радослав Градев пък изтъкна, че тези решения на КС са за общи случаи, а сега става дума за конкретен казус, по който трябва да се спазят препоръките, дадени от касационната инстанция.

Адв. Дойчинов направи серия от доказателствени искания, сред които и назначаването на вещо лице статистик, който да извърши експертиза. То беше отхвърлено, тъй като към назначаване на такъв се прибягва, само когато са необходими знания и умения, които страните по делото нямат, а случаят не е такъв.

Делото продължава в понеделник с посочения оглед на изборните книжа, които трябва да предоставят ОИК-Ветово и местната власт на общината в област Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама