„Кота 506” впечатли публиката в „Прочит на маса” на Друмевите театрални празници

14:29, 13 май 16 / Култура 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пиесата „Кота 506” с автор Ясен Василев впечатли публиката в категорията „Прочит на маса” на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен. Пиесата е посветена на Гео Милев и е съставена от документални разкази за поета. “Исках да представя контраста между бюрократичното говорене на държавата и разказа на близките за смъртта на поета. Пиесата не е историческа, а политическа и разглежда проблема за конфликта на отделната личност с държавата. Това я прави актуална”, сподели Ясен Василев, който през 2012 година стана носител на Голямата награда на Националния студентски литературен конкурс на Шуменския университет.

Съревнованието между трите селектирани текста се проведе днес в къща-музей „Добри Войников”. Части от пиесите бяха представени от актьори от Драматично-куклен театър “Васил Друмев”-Шумен.

Пиесата „Кота 506” се съревновава за наградата в категорията „Прочит на маса” с текста на Магдалена Борисова “Безпътният влак” и пиесата “Адажио” на Емилия Цанкова.

Жури с председател проф. д-р Камелия Николова ще определи тазгодишния носител на престижното отличие в категорията „Прочит на маса” на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен.

Пред присъстващите в “Прочита на маса” пиесите бяха представени от младият театровед Боян Крачолов. Авторите на текстовете също презентираха текстовете си.

Емилия Цанкова има в творческата си биография около 13 детски пиеси. Преди 10 години започва да пише пиеси за драматичен театър. Преди десетилетие текст на авторката е отличен на Друмевите деатрални празници. “Признавам, че в сюжета на пиесата има биографични моменти”, коментира Цанкова и добави, че вярва в богатството на българската духовна култура.

По думите на авторката на “Безпътният влак” текста се ражда случайно, но е плод на реални житейски ситуации, натрупани от Магдалена Борисова по време на работата й в малки общини в страната. “Театърът не може да се разкаже. Той трябва да се съпреживее”, категорична бе Борисова.

Трите конкурсни пиеси в тазгодишното издание на  Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен са селектирани от общо постъпили 33 нови текста.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама