Меглена Кунева: Не трябва да ни плаши възможността младите да учат навън

14:37, 13 май 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Фактът, че един млад човек може да отиде зад граница да учи, да работи, да се развива, и след това да се върне е нещо което не бива да ни плаши. Трябва обаче мотивация за реализация в страната за тези хора, дори те да излизат да видят как стоят нещата навън. Мога да твърдя, че това че сме част от Европейския съюз по-скоро пази демографски страната ни, защото когато няма граници, и когато можеш да излизаш и да се връщаш свободно, това ти дава широта на решенията, и повече сигурност, че у дома някой те чака". Това заяви днес в Русе вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя е на посещение в Русенския университет, където откри Младежкото иновативно експо. По-рано през деня тя присъства и на откриването на форум, посветен на регионалното развитие заедно с ресорния министър Лиляна Павлова.

Кунева коментира и реформата във висшето образование, като заяви, че настоящите усилия са насочени към стимулиране на успешните и важни специалности. Тя бе категорична, че държавата не абдикира от нито една студентска специалност, но колко да се даде на един или други университет е въпрос на качеството, което се предлага. Кунева даде пример с издръжката на студентите в различните специалности, които варират от 7000 лв. за медицински, до 700 за икономическите паралелки. "В този случай на всекиго по равно не е справедливо. Медиците имат нужда от повече средства, за да могат да обучат специалист", коментира още тя. 

От друга страна бе припомнено, че не всички специалности "произвеждат" подходящи кадри, и това е най-ясно застъпено в туризма, където едва 20% от завършилите студенти намират реализация по специалността си. В същото време обучението по педагогика получава специална подкрепа през закона за висше образование, тъй като страната има нужда от подобни кадри, а интересът към тази специалност е сравнително слаб. В тази връзка са ангажирани и европейски програми за подпомагане на "проблемни" специалности. 

В контекста на младежката реализация министър Кунева изрази своята подкрепа и възхищение от инициативи като откриващото се днес Младежко иновативно експо в Русенския университет. "Вие имате прекрасно географско положение, умни хора, и добра екипна работа. Това което правите е много важно, и съм много благодарна за поканата, и за това което показвате", заяви тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама