Кристин Лагард: Евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще доведе страната до тежка икономическа криза

14:44, 13 май 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Великобритания излезе от Европейския съюз може да изпадне в тежка икономическа криза, заяви директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на посещението си в Лондон.

„Технически рецесията е една от вероятностите в сценария в случай на вот за напускане“, заяви пред репортери Лагард.

Шефът на МВФ е поредната влиятелна фигура, която се обявява против излизането на Острова от Общността на 28-те. По-рано президентът на САЩ Барак Обама, управителят на Английската европейска банка Марк Карни и служители на сигурността в ЕС се обявиха срещи „Брекзит“.

Международният валутен фонд предупреди съще, че потенциалното излизане на Великобритания от Европейския съюз ще засегне икономическата активност и ще създаде нестабилност на пазарите, съобщи АФП.

В Лондон Кристин Лагард заяви още, че „целият свят е разтревожен“ относно възможните последици в икономиката, ако Великобритания излезе от Евросъюза.

„Вот за излизане може да наложи продължителен период на повишена несигурност, която ще доведе до нестабилност на пазара и да удари продукцията“, се казва в доклад от МВФ.

„Статутът на Лондон като световен финансов център може да бъде нарушен. Фирмите, базирани в британската столица може да загубят правата си за предоставяне на финансови услуги в останалата част на ЕС“, се посочва още в документа.

Ако все пак на 23 юни британците гласуват за оставане в Общността икономиката, може да се възроди във втората половина на тази година, се казва още в текста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама