От юли Белгия започва въздушна операция срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак

15:25, 13 май 16 / Свят 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгия започва въздушна операция срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, съобщи правителството на страната, цитирано от „Франс 24“. В акцията , която започва от 1 юли и в нея ще се включат шест изтребителя Ф-16.

Уточнява се, че изтребителите ще продължат да излитат от база в Йордания и ще навлизат в Сирия от изток-североизток, за да бъдат избегнати инциденти със сирийските и руските военновъздушни сили.

Решението на белгийското правителство е на основание чл. 51 от Хартата на ООН за "законна съвместна защита". 

„В съответствие с Резолюция 2249 на ООН, участието ще бъде ограничено до тези области в Сирия, които са под контрола на „Ислямска държава“ и други терористични групи“, каза говорител на премиера Шарл Мишел след среща на кабинета.

Страната предриема тези мерки два месеца след терористичните атаки в Брюксел, за които Даеш пое отговорност и настоя Белгия да прекрати действията срещу терористичната групировка на неин терен.

Белгия участва в международната коалиция срещу джихадистите от миналата година, като за няколко месеца прекрати бомбардировките с оправданието за недостиг на средства в бюджета. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама