Кристалина Георгиева: Трябва да настъпим на педала за усвояване на еврофондовете

15:28, 13 май 16 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Миналата година България бе втора по усвояване на средства от еврофондовете, по новите програми обаче засега се бавим. Трябва да настъпим на педала. Имаме да усвояваме 32 милиарда лева." Това заяви днес в Пловдив заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. На конференция в Града под тепетата тя представи Инвестиционния план за Европа, известен още като "Плана Юнкер".

Като изиключително важно определи Георгиева развитието на частния сектор и частните инвестиции, както и работата за подобряване на инвестиционната среда..

Засега България се вписва добре в новия програмен период, като успя за кратко време да сключи три споразумения за малки и средни предприятия, припомни Георгиева. Две от тях вече работят, третото се довършва в момента. "За нас това е много важно, тъй като знаем, че малките и средните предприятия разкриват най-много работни места. В Пловдив също повечето предприятия са в тази категория", подчерта еврокомисарят.

Общият обем на финансиране е близо 200 милиона евро. Прави много добро впечатление бързото включване на фирми, подчерта Георгиева. По първото споразумение вече има 200 одобрени проекта. Те са от сферите на преработвателната промишленост, селското стопанство, търговият на едро и на дребно. Тоест има разнообразие на проекти, които вече са получили финансиране.



"За да имаме успех и с инфраструктурната част за големи проекти на плана "Юнкер" – на стойност над 25 милиона, е необходимо да представим такива проекти, които се вписват в критериите. Първите представени проекти бяха държавни, а идеята е да се доведат до реализация разработки на общините или на частни предприятия. Частно-държавното партньорство на равнище община - частни фирми е особено предпочитано по плана "Юнкер", каза още Георгиева.

Според нея има потенциал за такива проекти – и във вторичната инфраструктура, и в транспортната инфраструктура – например развитие на летището в Пловдив, в сферата на енергийната ефективност и т.н. По думите й България е постигнала много добри резултати в програмата за саниране, инвестирани са 1 млрд. лева, а търсенето е много голямо.

"Коригирахме прогнозата си за българската икономика нагоре, през тази година очакваме ръст от порядъка на 2 процента, а догодина – 4.5 процента. Това е по-добре, отколкото като цяло в Европейския съюз", отбеляза Георгиева. По думите й обаче страната ни изостава от гледна точка на нашите потребности. Ако искаме да настигаме тези, които живеят по-добре от нас, ни трябва растеж над 4.5 процента. Постигането му би могло да стане с бързо и резултатно усвояване на средството по еврофондовете.

"Знаем къде са ни проблемите. Имаме недовършени реформи, както и все по-сериозен проблем с работната сила", допълни Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама