Счетоводители, данъчен и брокер на ценни книжа бяха разпитани по делото срещу Огнян Донев

16:04, 13 май 16 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният инспектор на Националната агенция по приходите (НАП), която е извършила ревизията на фирмата на Огнян Донев „Елфарма“ АД, Анжела Тодорова беше разпитана на днешното съдебно заседание по делото за данъчни престъпления срещу Огнян Донев и Борис Борисов. Сред свидетелите, които дадоха показания, бяха и изпълнителният директор на фирмата за счетоводни услуги „Софт консулт груп“ АД, която обслужва „Телсо“ АД, Цветанка Златева, ръководителят на „Първа финансова брокерска къща“ ООД, което е търгувало с ценните книжа на „Софарма“ АД, Тодор Брешков и главният счетоводител на „Елфарма“ АД и „Софарма“ АД Йорданка Петкова.

Огнян Донев е обвинен, че на 2 април 2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на „Елфарма“ АД е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения на фирмата в особено големи размери - 62 779 725 лева. Изпълнителният директор на „Телсо” АД Борис Борисов е обвинен за укриване на данъци за близо 7,5 млн. лева. Обвиненията срещу тях бяха повдигнати през 2012 г., а на 30 юли миналата година делото беше внесено в съда. То беше възобновено през месец декември 2015 г. от Софийския апелативен съд, който отмени разпореждането на Софийски градски съд от 30 октомври 2015 г. за неговото прекратяване, заради допуснати съществени процесуални нарушения.

„Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД е било бившото общинско дружество „София“ АД. Това стана ясно от свидетелските показания на Цветанка Златева, която работи заедно с Донев и Борисов повече от 10-15 г. Тя е била главен счетоводител на „София“ АД от 1975 г. до 2006-2007 г. Притежавала е 40% от дружеството преди то да стане „Донев Инвестмънтс Холдинг“ АД. Сега акционерният й дял е около 1%. В същото време от 2007 г. е председател на Съвета на директорите на единствената по нейните думи дъщерна фирма на „Донев Инвестмънтс Холдинг“ - „Софт принт груп“ АД. Златева има и фирма за счетоводни услуги „Софт консулт груп“ АД, която проверява финансовите отчети на „Телсо“ АД от 2002 г. насам.

Ръководителят на „Първа финансова брокерска къща“ ООД в периода 2001-2009 г. Тодор Брешков разказа пред съда, че ръководеното от него дружество е търгувало с ценните книжа на фирмите на Донев „Софарма“ АД, „Софарма имоти“ АДСИЦ, „Телсо“ АД, „Телекомплект“ АД на Българската фондова борса. „Софарма“ е било най-активният клиент на инвестиционния посредник. Акциите му са били регистрирани на регулирания пазар. Големите пакети акции пък са минавали през блокови сделки. Разликата е, че блоковите сделки са изключени от регулирания пазар, заради количеството акции, с което клиента търгува. При блоковите сделки винаги е имало сериозно отклонение на цената спрямо сделките на регулирания пазар. Цената е определяна от купувача или продавача на ценни книжа, а не от инвестиционния посредник, каза Брешков.

През 2009 г. е извършена ревизия на фирмата на Донев „Елфарма“ АД за периода 2006 – 2008 г. Данъчните са констатирали нарушения за неначислени лихви за забавено плащане към болниците, с които търгува дружеството. Проверката не е била по сигнал на никого, стана ясно от показанията на Анжела Тодорова. Тя е участвала основно в ревизията по Закона за корпоративно подоходно облагане. По нейните думи увеличението и намалението на финансовия резултат на фирмата са били от сделки с лекарствени средства и от търгуване с акции на Българската фондова борса, както и извън регулирания пазар.

При ревизията за 2007 г. данъчните не са поискали документи за блоковите сделки на „Елфарма“, каза главният счетоводител на „Елфарма“ АД и „Софарма“ АД Йорданка Петкова. Тя е изготвила годишните данъчни декларации и на двете дружества. След това те са подписвани от Донев. По нейните думи с блоковите сделки дружеството не избягва данъчно облагане. Петкова е категорична, че „Елфарма“ е заплатило данък за осъществените сделки, с които е продавало акции на няколко дружества.

На предходното съдебно заседание стана ясно, че сигналът срещу Донев за укриване на данъци е подаден от бившия му бизнес партньор Христо Грозев. Той е искал да е сигурен, че в сделката за вестниците „24 часа“ и „Труд“ няма неясни капитали.

Делото, което се гледа по съкратената процедура, продължава на 20 юни. Тогава прокуратурата ще представи становището си по отношение на последно внесените в съда документи в периода на месеците март и април. Сред тях са писма и писмени материали от Българската фондова борса, Националната агенция по приходите, „Елфарма“ АД, „Централен депозитар“ АД.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама