ДСБ лансира Плевнелиев като независим кандидат за президент

16:09, 13 май 16 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДСБ предлага настоящият президент Росен Плевнелиев да бъде издигнат като кандидат държавен глава и на следващия вот през есента на тази година.

Те обаче няма да го издигнат като партиен кандидат, а настояват "всички да се обединят около неговата кандидатура" и той да бъде независим.

“Призоваваме всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация, да преодолеят партийните си страсти и да се обединят и подкрепят неговата кандидатура като независим кандидат и гарант на геополитическите приоритети на България”, се казва декларация на “тъмносините”.

Лидерът на партията Радан Кънев представи позицията на ДСБ, като за 6 месеца отчете тежка политическа криза след провала на съдебната реформа, започнала на 9 декември 2015 година. Според него кризата продължава да се задълбочава. С напускането на АБВ, мнозинството вече било разрушено и не съществувало. Според Кънев това напускане отваряло фронт за тежки геополитически атаки отвън и надигне на популизъм в страната. ДСБ израяват тежка загриженост от дълбочината на политическата криза и заплахата за геополитическата ориентация на страната.

Поради тези причини от ДСБ настояват 43-тият парламент спешно да доведе до точка на необратимост ключовите геостратегически проекти, като на първо място поставиха модернизацията на българската армия, интерконекторната газова връзка с гърция, както и проектите за газови сондажи в Черно море. Кънев подчерта, че именно тези проекти щели да получат тяхната пълна парламентарна подкрепа без всякакви насрещни очаквания. 

"В оставащите месеци от работата на 43-то Народно събрание, които сме убедени, че няма да са много, тъй като е видимо, че ГЕРБ се подготвя за предсрочни избори, ще се борим и настояваме за въвеждане на румънски антикорупционен модел в българската прокуратура и скъсване със съветския й модел. Отчитаме го като основна причина за провала в налагането на върховенството на закона и борбата с корупцията", добави Кънев и подчерта, че президенстака институция е основен гарант за външнополитическата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политически намеси. 

Според Кънев Плевнелиев е далеч най-успешният пример за справяне с тези задачи. Именно заради това и призоваха партиите, които заявяват себе си като проевропейски и десноцентристки да загърбят партийните страсти, да не си правят партийни сметки за президентските избори, а всички заедно да застанат зад кандидатурата на Плевнелиев като независим кандидат за президент. По този начин щял да получи необходимата увереност да изгради кампанията си и убедително да спечели изборите. Лидерът на ДСБ похвали Плевнелиев и добави, че през цялото време нямал почти никой зад гърба си, включително и ГЕРБ. От тях не се чувало за издигането на сериозен кандидат, освен ако "премиерът не се изнерви". 

Попитан дали биха подкрепили Найден Зеленогорски като кандидатура за президент, Кънев отговори, че предлагат доста по-амбициозна идея. Според него Зеленогорски е добър кандидат, за да маркира РБ, но в случая говорят за победа. 

Сегашното мнозинство доказало, че няма воля за реформи. "Политиката на договорки дава шанс на левицата и ДПС за възстановяване на политически позиции. Призоваваме за играждането на общ организационно единен политически блок, който да изолира левицата, ДПС, национализъм и други форми на популизъм да водят българската политика", подчерта Кънев.

От ДСБ остават в опозиция и не търсят постове в изпълнителната власт. Те призоваха членовете си да напуснат ръководните си постове. Все пак обаче Кънев заяви, че няма да се оттегли от политиката до следващите парламентарни избори, както и след тях. 

За оставането на Петър Москов на поста здравен министър, Кънев заяви, че ДСБ не изключва хора заради това, че са избрали една или друга работа. "Подкрепихме реформите му и му дадохме време да завърши това, което е започнал. Оттук насетне нашите членове, които останат на ръководни постове ще загубят доверието на партията", допълни той. 

Стоил Яков напуснал поста като председател на борда на директорите на "Терем". Той коментира пред журналисти, че не е напуснал по-рано, защото е имал още какво да даде на холдинга. "Ще продължавам да следя работата на предприятието и ще помагам, ако мога. Вярвам, че ще бъде избран подходящият човек, който да ме замести", отбеляза Яков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама