Бизнесът в Пловдивско иска вторична инфраструктура и подготвени кадри

16:41, 13 май 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От поетите от властта 39 ангажимента до момента са изпълнени 31, 5 имат нужда от препотвърждение и 3 не са изпълнени. Това обобщи Славка Бозукова по време на деветата дискусия от кампанията "Да! На българската икономика" на тема "Да! На българските региони", която се проведе днес в Пловдив. По думите й 5-те, ангажимента, които се нуждаят от препотвърждение, са договорки, направени миналата година от Министерството на образованието по повод предложения на бизнеса за създаване на специална дирекция за професионално образование.

Именно необходимостта от подготвени кадри, както и наличието на вторична инфраструктура са сред главните условия за бизнес растеж и развитие в регионите, и в частност в Пловдивско.

"Връзката между финансовия и реалния сектор в България все още не се получава. Например финансовият сектор в съседката ни Румъния за миналата година е дал 3 пъти повече нови кредити в сравнение с българската банкова система", подчерта в хода на дискусията бившият финансов министър Симеон Дянков. По думите му статистиката е подобна и за Словакия и Унгария. "Нашата банкова система дава едва една трета от кредитите, които би трябвало да отпуска на бизнеса, така че нещо куца", категоричен бе Дянков. Според него БНБ дълго време по време и след кризата в Еврозоната е била твърде пасивна и това се отразява на инвестиционния климат и до момента.

Дянков припомни, че държавната политика за големи инфраструктурни проекти трябва да се смеси с политика на регионално ниво. Като пример в това отношение той изтъкна именно региона на Пловдив, който през последните години се превърна в индустриална столица на България.

Изграждането на вторична инфраструктура е решаваща за постигане на икономически ръст от порядъка на 4-5 процента, смята още Дянков. По думите му след построяването на магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма" остава обаче въпросът как от тях да се стигне до конкретните заводи и индустриални зони. По този показател България изостава в сравнение с Румъния, където значителна част от вторичната бизнес инфраструктура вече или се строи, или е изградена.

Затова в новия програмен период сериозен ангажимент и на държавата, и на общините трябва да е именно работата по вторичната инфраструктура. По думите на Дянков е време финансовото министерство вече да мисли стратегически как в тази инфраструктура да се впишат нови промишлени мощности, като например индустриална зона "Тракия", която се развива в Пловдивския регион.

Над 2 млрд. лева са инвестициите на бизнеса в над 100 завода край Пловдив, припомни от своя страна председателят на учредения преди 2 месеца регионален клон на КРИБ в Пловдив Елза Маркова. Само за 2016 г. обявените планирани инвестиции са над 100 милиона лева, подчерта тя.

Сред обсъжданите теми на форума бяха "Пловдив – инвестиционна дестинация. Възможности за регионален икономически растеж", "Планът „Юнкер” – нови възможности за регионално развитие", "Европейските инвестиции – шанс за българските региони", "Финансови политики за стимулиране на българския бизнес да инвестира в България", "Тракия икономическа зона (ТИЗ) – предимства и предизвикателства", "Шестте индустриални зони, включени в ТИЗ – нови възможности за инвестиции", "Кадрите – проблем № 1 за бизнеса", "Инфраструктура и транспорт – мерки за подобряване".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама