Създават нов закон за концесиите

16:45, 13 май 16 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за развитие обсъди проект на нов Закон за концесиите. На срещата било прието решение да се одобри по принцип проекта за нов закон, внесен от вицепремиера Томислав Дончев. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова след заседанието.

„С необходими изменения на базата на коментарите по него, които в съвсем кратък срок ще бъдат внесени и обсъдени с коалиционния партньор", каза още тя.

Дончев обясни, че проектът е качен на сайта на правителството от седмици за публично обсъждане. „Доколкото това е голяма промяна и реформа в отношенията между публичния и частния сектор взехме решение да бъде обсъдена на Съвета за развитие”, каза той.

Няколко били основните промени в закона, като на първо място новият закон има амбицията да обединява досега действащите текстове от двата съществуващи закони – старият Закон за концесиите и Законът за публично-частното партньорство. Чрез него ще се транспонира и ново европейско законодателство.

„Разчитаме с промените в закона да въведем ново, модерно европейско законодателство, но и да „отпушим” тази недокрай използвана възможност за по-адекватно и в обществена полза сътрудничество между бизнеса и публичните институции. Към момента опитите за концесии в България са ограничени по сектори и по брой и тези възможности не са използвани до край. Като изключим добрите случаи, които имаме при концесиите за подземни богатства, концесии на някои услуги, почти нямаме концесии в сферата на строителството”, коментира Дончев.

Той обясни, че в новия проект на закон се въвеждат трите режими, които съществуват на европейско ниво-концесии за строителство, концесии за услуги и концесии за ползване. Извършват се редица промени и по отношение на отговорните институции. От тук нататък възложители на концесии могат да бъдат министри и кметове.

Въвежда се нов институционален ред, свързан с контрола от страна на МС и Министерство на финансите.

По време на заседанието на Съвета за развитие са възникнали дебати за срока на концесията, но, според европейските директиви няма краен срок. Имало е различни предложения, но предстои заедно с юристи да се прецизира кое е най-добре. „Имаме намерение в НС да бъде внесен текст максимално отговарящ на европейското законодателство, което да „отпуши” куп несъществуващи възможности за сътрудничество между публичния и частния сектор. Това ще се случи в близките 2 седмици”, зарече се Томислав Дончев.

От друга страна вицепремиерът Румяна Бъчварова допълни, че на Съвета за развитие е обсъдена и възможността как да се направи по-ефективен коалиционният дебат между партньорите в управлението. „Всички се съгласихме на това, че на срещите в парламента, които се провеждат във вторник могат да се обсъждат предварително внасяните законопроекти, за да можем да се информираме преди обсъжданията в комисии и представянията в групи така, че да стигаме до общи политически решения. Всички се обединихме, че това е добър вариант”, заяви Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама