250 софиянци опитали да измамят общината, за да запишат децата си в ясла

16:52, 13 май 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
250 заявления с грешно подадени данни за класиране за детска градина в столицата са анулирани. Вчера след 18 часа, когато официално записването приключи, са направени проверки по общите, социалните и допълнителните критерии, съобщават от Столична община.

Кандидатстващите семейства са се опитали да натрупат точки с неверни данни за член от семейството с призната група инвалидност или с допълнителните точки, които идват от поне един родител, който работи на трудов договор в детските заведения и общинските училища.

Най-много обаче - цели 126 заявления са анулирани, тъй като заявяват, че един родител или настойник с медицинско образование работи в общинско лечебно или здравно заведение на територията на Столична община.

Днес мина първото класиране за ясли и детски градини в София, а резултатите ше бъдат обявени в събота. Оказва се, че недостигът на места за децата в забавачките в града е почти преодолян. За първи път от 10 години само в 4 района – „Красно село”, „Триадица”, „Овча купел” и „Лозенец”, ще има 83 деца, които ще останат извън детските градини.

Проблемът със записване в ясла обаче остава голям. Там чакащите ще са около 5000 от 9403 подали заявления.

Родителите трябва да запишат класираните деца до 17 ч. на 27 май, а от 18 ч. системата ще бъде затворена до следващия ден, когато ще се проведе второто класиране. На 11 и 25 юни ще бъдат третото и четвъртото класиране, а първото след лятната ваканция ще е на 27 август.

Очаква се тази година да бъдат построени 5 нови забавачки в София с 650 места. В „Люлин“ ще отвори врати и нова ясла, която ще осигури места за над 200 деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама