Осъдиха двама ранили полицаи при протестите в Раднево

17:04, 13 май 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама 17-годишни младежи от Раднево са осъдени за нанасяне на телесни повреди на полицейски служители при изпълнение на служебните им задължения по време на протестите в Раднево.

 Присъдите са за 17-годишния Г.Г. и 17-годишния  К.К., за нанасяне на леки телесни повреди на повече от едно лице – на четирима полицейски служители, по хулигански подбуди -  престъпление по чл. 131 ал. 2 т. 3  от Наказателния кодекс.

На 12 май 2016 г. Районен съд Раднево е наложил наказание от пет месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от една година и два месеца спрямо Г.Г. от  Раднево.  Той е признат за виновен за това, че на 4 май 2016 г. нанесъл леки телесни повреди на двама полицаи от ОД на МВР Стара Загора по хулигански подбуди. На 11 май 2016 г. Районен съд Раднево е наложил наказание на К.К.  „пробация“, която включва задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с явяване и подписване пред пробационен служител с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.  Той е признат за виновен, че на 4 май 2016 г. е нанесъл леки телесни повреди по хулигански подбуди на други двама служители от ОД на МВР Стара Загора.  

Присъдите са постигнати след споразумения между прокуратурата и адвокатите на обвиняемите, одобрени от Районен съд Раднево, и са окончателни.

По делото е установено, че на 4 май 2016 г., около 22 часа, в Раднево група младежи съборили железни заграждения, поставени за охрана на обществения ред, край Автогарата. Те се опитали да влязат в квартал „Кантона“, като целта им била да преминат през полицейския кордон. Понеже не били допуснати, започнали да хвърлят срещу служителите на МВР камъни, парчета от асфалт, бордюри и други предмети, при което били ранени четирима полицейски служители от група Специализирани полицейски сили. Единият от полицаите е получил наранявания по лицето, а другите трима в краката. Пострадалите били откарани в болницата за преглед. Служителят на МВР, който е с травми по лицето, е бил настанен за лечение, а колегите му били освободени след амбулаторно обслужване. Установено е, че полицейските служители са били ударени с парчета от бордюр, асфалт и камъни. По време на делото инспектор от Детска педагогическа стая от Районното полицейско управление в Раднево е провел беседи с непълнолетните Г.Г. и К.К., осъдени за посегателството срещу полицейските служители, като срещите му с тях ще продължат.

 За периода от 5 май 2016 г. до 11 май 2016 г. Районна прокуратура Раднево е образувала още шест досъдебни производства спрямо пет лица за извършване на непристойни действия по хулигански подбуди по време на обществени мероприятия в Раднево. Две от разследванията се водят срещу две лица, хвърляли камъни по полицейски служители. Едно от разследванията е срещу неизвестен извършител, който се установява.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама