Коя е Зорница Русинова, чудят се и депутати

17:44, 13 май 16 / Политика 25 1449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов днес съобщи, че новият социален министър ще бъде досегашният заместник на подалия оставка Ивайло Калфин – Зорница Русинова. Първоначално най-спряганите имена бяха на ексминистъра на труда Тотю Младенов и вицепремиера Томислав Дончев. Тази сутрин стана ясно, че няма да е Дончев, тъй като бил много натоварен, а самият той дори отрече да му е бил предлаган този пост. 

Припомняме, че вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред медиите, че бил натоварен от Борисов да разговаря с коалиционните партньори за евентуалната кандидатура на Дончев. Днес той потвърди думите си и успокои, че всичко е наред и няма обърквания.  

Коя е Зорница Русинова, зачудиха се дори някои депутати?

Кирил Цочев от АБВ бе попитан дали парламентарната им група ще подкрепи кандидатурата на Русинова за социален министър, но първоначално той не се сети коя е тя, като обясни, че не я познава. Все пак, когато журналистите му припомниха, че е била заместник на Калфин, депутатът се сети и уточни, че не била от контингента на АБВ, а от на ГЕРБ. Очаквало се в понеделник партията да вземе решение дали ще подкрепи Зорница Русинова. 

А иначе Русинова е магистър по международни икономически отношения от УНСС, притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от СУ „Св. Климент Охридски". Заемала е ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 - 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник-министър на труда и социалната политика (март 2012 - март 2013 г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник - министър на труда и социалната политика.

Кой ще подкрепи Русинова за поста?

Безспорно първите, от които ще получи подкрепа Русинова, ще бъдат ГЕРБ. Все пак самият Борисов днес я обяви, като изтъкна безспорните й качества и високата оценка на ЕС. Цветанов също заяви, че чул добри неща за нея и няма значение дали членува в ГЕРБ или не, тъй като притежавала необходимите качества и опит.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски също заяви, че има нужните качества и е отличен експерт. "Преди три дни казах, че нямаме амбиции и имаме достатъчно отговорности. Това е важна сфера", посочи той и допълни, че ще поставят темата на заседание на парламентарната група, като Русинова вече била поканена във вторник от 17 часа.  

От БДЦ, в лицето на депутата Росен Петров, също ще подкрепят Русинова заради професионализма й, но все пак "може би трябва да се видим първо с нея, да ни обясни какви политики ще следва в социалната сфера", коментира Петров.

Патриотите пък бяха малко мнителни и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясни, че ако Русинова оправдае очакванията им, свързани с демографската политика, ще я подкрепят единодушно. Според тях това е един от най-сериозните проблеми на България и въпросите им към нея ще бъдат по темата за провеждане на активна политика за решаване на демографската криза. 

"Ако оправдае и мине теста ни, ще гласуваме единодушно. Надявам се, че ще го оправдае, тъй като има опит", добави Каракачанов. 

Георги Гьоков от БСП пък изрази убеждение, че няма да се намери подходящия човек, който може да решава проблемите в социалната сфера. 

"Мисля си, че хората, които бяха спрягани отказват, защото е тежко положението в социалната сфера в страната. Второ, защото бъдещето на това правителство е много под въпрос. Времевият ресурс на правителството също спира хората, които биха желали да оглавят министерството", обясни Гьоков и допълни, че било много важно да се отговори на основните въпроси, които стоят в социалната  сфера, а именно: дали ще бъдат размразани социалните плащания, какво ще бъде действието по отношение на демографската криза, трудовата експертиза и дали ще има ревизия на "жестоката и човекоомразна пенсионна система".

Избирането на Зорница Русинова се очертава да бъде в сряда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама