Екатерина Захариева се надява Антикорупционният закон да бъде приет в пленарна зала

17:57, 13 май 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се надява Антикорупционният закон за бъде приет в пленарна зала, независимо че една от комисиите в парламента го отхвърли. Това заяви тя пред журналисти в Добрич, където бе за официалното откриване на новата сграда на Адмнистративния съд в града. Министърът заяви, че като част от правителството, което е внесло този проектозакон, тя със сигурност счита, че той е нужен.

„Така или иначе, един закон, независимо дали Законът за съдебната власт или новият антикорупционен закон сам по себе си не е гаранция, че корупцията ще бъде преборена. Но, той е изключително важна предпоставка да се съберат усилията на сега разпръснатите четири органа, които отговарят за това“, каза още министърът.

Изводите след форума в Лондон са, че най-после е дошло време за обединяване на усилията на държавите срещу корупцията, така както преди време бяха обединени срещу тероризма.

„Борбата с корупцията е едно от най-важните неща. И факт е, че голямата корупция никога не остава в рамките на една държава. Тя винаги е транснационална. Например, търговският регистър в България е публичен от години. В част от старите демокрации все още не е и те тепърва предприемат мерки. Но, без обединение на всичките държави, без гарантиране на факта, че парите от корупция ще бъдат отнемани и ще бъдат връщани в държавите, от които са откраднати, нищо няма да постигнем. Усилията трябва да бъдат обединени“, каза Екатерина Захариева.

Антикорупционният център ще обединява усилията на всички държави за борбата с корупция и за обмен на данни. Ще бъде базиран в Лондон. Очаква се в рамките на следващата година да заработи

В отговор на журналистически въпрос Екатерина Захариева коментира, че счита, че голяма част от съдиите у нас са независими.

„Аз съм убедена, че каквито и гаранции в закона да предвидим за независимост и безпристрастност, всичко идва от вътрешното убеждение на самия човек. И най-важното – от хората, които работят“, каза министърът. Според нея, качеството на актовете на един съдия трябва да бъде основата на оценката, която той получава и причините за повишаване и преместване, а не това, което се случва до момента - с препитване по някакви въпроси, което, според нея, е абсолютно неправилно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама