Празна зала за обсъждането на забраната на бурките в Пловдив

18:52, 13 май 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетина млади футболни фенове и още толкова журналисти присъстваха на днешното обществено обсъждане на проекторешението за забрана на бурките в Пловдив. Вносителите на предложението от ВМРО представиха за десет минути в празната зала на Общинския съвет искането си за забрана на носенето на аксесоари, които прикриват лицето, на обществени места.

Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини, от професионална необходимост или ако е с временен характер при спортни, културни или други подобни прояви, включително и при управление на превозни средства, за които се изисква предпазна каска по Закона за движение по пътищата.

С предлаганите изменения на Наредбата за обществения ред ще бъде създаден нов член, регламентиращ санкциите, като глобите са в размер от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 1500 лева.

"Доста съм разочарован от липсата на хора в тази зала. Още повече че има пусната декларация в Общинския съвет срещу това предложение, което означава, че във вторник на сесията някой ще се опита да прави политика по този въпрос", коментира регионалният координатор на ВМРО и общински съветник Александър Сиди. Според него обаче липсата на интерес се дължи на факта, че хората са съгласни с предлаганата забрана и казусът е ясен.

Първоначалното предложение на ВМРО е претърпяло съвсем леки корекции, уточни Сиди. В неформални разговори с общински съветници от другите групи е станало ясно, че те искат да бъде променен текстът в посока на това да се копира изцяло вариантът, приет в Пазарджик. В него не се съдържа думата "религиозен".

Припомняме, че забраната на бурките вече бе приета с решение на Общинския съвет в Пазарджик и бе одобрена в парламентарната комисия.

Предложението в Пловдив ще бъде подложено на гласуване във вторник, 17 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама