Предизвикателства пред младежката предприемчивост обсъждаха на уникален форум в Русе

19:22, 13 май 16 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева откри първото по рода си Иновативно младежко експо в Русенския университет.

В приветствието си към гостите Кунева заяви, че „действително няма по-важна и по-ключова дума от думата иновации“.

„Без да вдигнем растежа на икономиката си, няма как да достигнем онези мечти, които имаме като страна, за повече справедливост, за повече възможности за всеки, за повече солидарност в обществото“, каза още тя, като се обърна и към учениците и студентите, участници в събитието с думите: „Имате две задачи - да бъдете себе си и да дадете всичко, на което сте способни.“

Ректорът на Русенския университет, проф. Велизара Пенчева, акцентира върху първите неща, които са се случвали в Русе и предизвикателствата пред висшето училище. „Днес искаме не само да покажем, че младите хора имат идеи и знания, но и да им покажем колко много се нуждаем от тях, техния устрем и нестандартност. Това експо е нашата подкрепа към онези, които ще извървят трудния път между теорията и практиката“, заяви ректорът.

Със свои щандове се представиха 22 университета, училища, клубове и центрове. На форума присъстват екипи от петте български университета, участвали в международното проучване "HEInnovate".

По-късно в дискусията "Предизвикателства пред младежката предприемчивост" своите успешни истории разказаха ученици, студенти и млади предприемачи. В разговора участваха министърът на образованието, Меглена Кунева, заместник-министърът на икономиката, Даниела Везиева, директорът на дирекция „Висше образование“ в МОН, доц. Мария Фъртунова и председателят на Съвета на ректорите, проф. Любен Тотев.

Ивона Йорданова от Математическата гимназия в Русе сподели практиката големите ученици да подкрепят по-малките в реализацията на идеите им, като даде примери с благотворителни базари, събрали средства за обновяването на учебни кабинети в училището. Докторантът Цветомир Гоцов представи дейността на Студентската научноизследователска лаборатория в Русенския университет и съчетаването на теоретичните знания с практическите предизвикателства, които има в реалната среда.

Емилиян Енев от Startup Factory разказа за проектите, които реализират съвместно с Русенския университет и възможностите, които предоставя споделеното работно пространство, управлявано от компанията. Дейността на общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ представи заместник-кметът, д-р Страхил Карапчански и даде примери за подкрепени инициативи в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама