Плевнелиев е готов да сезира Конституционния съд за референдума на Слави Трифонов

21:23, 13 май 16 / Политика 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква да види дали депутатите ще сезират Конституционния съд по поне два от въпросите на предстоящия референдум, който бе по инициатива на екипа на „Шоуто на Слави“. Не популистки, а истински да питаме КС. Да го питаме преди изборите, за да може народът да каже тежката си дума,  а не след това, защото ще влезем в неразрешими казуси. Народът ще бъде разочарован.

Това обяви държавният глава Росен Плевнелиев в ефира на БНТ. Коментарът му е по повод 6-те въпроса от референдума на Слави Трифонов, от които президентът открива поне дава противоконституционни.

„Ако народните представители не формират ясна позиция по темата, ще мисля, ще анализирам и ще взема своето отговорно решение единствено в интерес на българските граждани. Ще сезирам Конституционния съд“, обеща Плевнелиев.

Според него догодина искаме: да влезем в Шенген; да излезем от мониторинговия механизъм; да засилим Европейския енергиен съюз; да влезем в чакалнята на Еврозоната; да покажем, че сме проевропейска сила на Балканите и с принципна външна политика, но и даваме пример за интеграция.

По думите на държавния глава това се базира единствено и само на реформи, действия, резултати и посветеност, а не на кампанийност от днес до края на годината.

"Следващите президентски избори не са толкова за личността, колкото за посоката. На следващите президентски избори ще се решава дали България ще продължи ускорено по пътя на своята евроатлантическа интеграция, или България може да бъде отклонена от този път", обясни Росен Плевнелиев. 

По думите му президентът не „дава шах“, а шанс на народните представители да подобрят изборното законодателство българите, където и да са те по света, за да могат да гласуват.

„Не става въпрос за личности взаимоотношения, а за начина, по който функционира нашата демокрация“, каза Плевнелиев и допълни, че приветства електронното експериментално гласуване от 2018 г.

Росен Плевнелиев определи президентския си мандат като тежък, с тежко политическо противопоставяне в страната и тежки думи. „Отвъд личностните оценки ние се нагледахме на депутати, които се движат по опорни точки и сценарии. Видяхме в един труден момент как автобуси бяха сблъскани с контраавтобус, студенти с контрастуденти и граждани с конграграждани“, посочи Росен Плевнелиев.

Той обясни, че му се иска да видим нещо друго – ясни аргументи, в които логиката да победи. „Логиката не трябва да бъде на инат“, убеден е държавният глава и допълни, че няма да се съгласи, за каквито и да било цели, от която и да е партия, да се постигат по недемократичен начин. „Ще бъда абсолютно безкомпромисен и ще действам винаги“, обяви той.

Според Плевнелиев референдумът е ядреното оръжие на демокрацията,  което трябва да се използва внимателно. „Притеснен съм, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популистите. Няма нужда да посочваме хората, а целите, които са поставени. Необходим е по-дълбок дебат. Дава се зелена светлина в Народното събрание без дори да бъде проведен съответния дебат по същество“, каза Росен Плевнелиев във връзка с приетото от парламента решение на есен отново да бъде поставен въпросът за електронното гласуване. 

Относно днешната му номинация от ДСБ за нов мандат, Плевнелиев бе категоричен, че по Конституция държавният глава е независим и равно отдалечен от всички политически сили.

„Все по-често ми се налага да припомням какво пише в Конституцията. Хората, които дават подобно мнение, излагат единствено личното си становище“, повтори позицията си от по-рано през деня.

По думите на държавния глава до 30 юни има много смислена работа за вършене – правосъдна реформа и изборно законодателство. „До тогава офертите настрани“, уточни Плевнелиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама