Главният редактор на в. „Ал Джазира“: Европа носи отговорност за проблемите в Близкия изток

07:58, 14 май 16 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европа също носи отговорст за проблемите в Близкия изток. Европейците са виновни проблемът с бежанците да стигне до тази ситуация. Сирийският проблем можеше да бъде решен по-рано, но САЩ, Русия и ЕС го задълбочиха. Ако войната беше спряна навреме, нямаше да се стигне дотук. Това каза главният редактор на в. „Ал Джазира“ Халид бин Хамад Ал-Малик в рамките на лекция в България, организирана от Дипломатическия институт.

Ал-Малик изпълнява длъжността главен редактор на медията повече от 44 години. Член е на множество различни асоциации в Саудитска Арабия и по света и е автор на 12 книги. 

По време на лекцията си в София Ал-Малик говори за тероризма, за борбата, която Саудитска Арабия води срещу екстремизма от години, за ситуацията с бежанците и за военните конфликти в Близкия изток. 

По-думите му, за да се избегне задълбочаването на сирийския проблем е било по-добре да се отдели една територия в Сирия, където да се настаняват бежанците, за да се налага те да пътуват към Европа. „ЕС не можа да вземе решение - вместо да бягат сирийците, трябваше да останат на едно място в Сирия. Затова Европа носи своята вина и трябва да понася случващото се с бежанците“, каза журналистът от „Ал Джазира“ и добави, че народът на Сирия не иска президентът Башар Асад и той трябва да напусне поста.

Тероризмът съществува от зората на историята ни – още от времето на Пророците, но в различни варианти. Сега се сблъскваме с тероризъм от нов вид – могат да ни нападнат в колата, в дома ни, никога не знаеш кога може да има взрив, посочи главният редактор на „Ал Джазира“.

Ал-Малик отбеляза, че в общественото пространство битува мнението, че Саудитска Арабия стои зад „Ислямска държава“, но това не е вярно. Според него множеството терористични атаки, извършени в страната от 70-те години на миналия век до днес и отнели живота на стотици, доказват, че не кралството финансира Даеш и фронтът Ан-Нусра.

„Има само една държава в арабския свят, в която не е имало нито един терористичен акт и това е много показателно. Не искам да казвам точно коя е тази държава, но липсата на атентати прави впечатление“, коментира той. По думите му това е знак, че тази държава подкрепя терористите.

„Някои държави само ронят сълзи и мълчат, а други направо подкрепят "Ислямска държава", категоричен е той.

На въпрос каква е крайната цел на терористите Ал-Малик заяви, че единствената им цел е да създават хаос. „Терористите са нискокултурни хора, провалени в живота – който не знае с какво да се заеме, става терорист. В лагерите отиват отчаяните от живота", каза още журналистът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама