Обсъдиха бъдещи дейности с гости от побратимения на Сливен украински град Мелитопол

08:48, 14 май 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Мелитополския обществен съвет за българска култура Сергей Пачев – доцент в Педагогическия университет и Мария Пачева, научен сътрудник в Центъра по българистика в украинския град Мелитопол, гостуваха днес в община Сливен. Те проведоха срещи с председателя на Общинския съвет Димитър Митев и с кмета на община Сливен Стефан Радев. На срещата присъства Иван Иванов - председател, и общинският съветник Деян Дечев, зам.-председател на Обществения съвет за сътрудничество с бесарабско-таврийската диаспора с център в Сливен.

Посещението на баща и дъщеря Пачеви, е за запознаване с дейностите на българската и мелитополската неправителствени организации и обсъждане на бъдещи дейности. „По решение на Общинския съвет Сливен и Мелитопол, Запорожка област в Украйна от 2012 година са побратимени градове, което е добро начало за сътрудничество във всички области на културния, социалния и икономическия живот. Ние се надяваме на активно и дългогодишно развитие на нашите побратимени отношения”, посочи Димитър Митев.

Семейството на Сергей Пачев е с корени от сливенските села Трапоклово и Гавраилово, изселили се през 1829 година в Бесарабия, а по-късно с други българи-преселници се установяват в Запорожка област. Сега са третата народност в този район, след украинците и руснаците и участват активно в обществения живот и управление на областта, сподели Пачев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама