Днес е празникът на Търговище

09:11, 14 май 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Търговище отбелязва своя официален празник. Честванията се провеждат за втора поредна година, след като през месец март 2015-та Общинският съвет гласува градът да има свой ден и това да е 14 май. 

Мотивът да се избере тази дата е, че тя е символ на богатата и неоспорима панаирна традиция, развивана от древни времена до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи. Около нея всяка година се провежда пролетният панаир.

С Указ на княз Батенберг от 1880 г. е постановено ежегодното провеждане на "търг" в Ески Джумая да става през първия ден на месец май по стар стил. По нов стил това е точно датата 14 май.

Празничната програма днес започва в 9.30 часа на централния площад "Свобода" с музикален поздрав от учениците на I СОУ “Св. Седмочисленици”. Веднага след това е ритуалът за издигане и освещаване  на знамената. Местния парламент ще има днес тържествена сесия, на която със званието "почетен гражданин" ще бъдат удостоени д-р Димитър Тасков и Хамди Илиязов.

Следобед тържествата продължават от 16.00 часа на естрада „Борово око“ е фолклорният концерт „Майка България” на пловдивския ансамбъл „Тракия”.

Програмата ще завърши пак там със заря и празничен поп-рок концерт „Честит празник, Търговище” на „Легендите”, “DonChief & The 25th Frame” и Модерен балет „Вега”. Той започва в 19.30 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама