Разпределиха парите от националните доплащания за тютюнопроизводителите

10:09, 14 май 16 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договорено е разпределението на парите от Националната помощ за тютюнопроизводителите, съобщи зам.-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 Вилдан Шабанова. Това е станало на проведения вчера консултативен съвет с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Средствата са намалени с 13% за всяка сортова група, като за цялата страна те са 93 млн. 962 хил. лв.  Това са пари за референтен период  2007 г.- 2008 г.- 2009 г., необвързани с производство, обясни Шабанова. До 2020 г., тези средства ще се намаляват всяка година, както  е нотифицирано от ЕК.

Разпределението по сортове е както следва:  за сорт „Виржиния“- по 0.75 лв. на кг., за сорт „Бърлей“- по 1 лв./кг. , за „Кабакулак“- 1.38 лв. за кг. за сорт „Басми“ – предалите до 1 тон, ще получат по 2.69 лв. за кг., от 1 до 2 тона – по 2.61 лв. за кг. и над 2 тона – по 1.74 лв. за кг.

За сортовите групи „Кабакулак“, „Бърлей“ и „Вирджиния“, стопаните ще си получат парите на един транш през първата седмица на юни.

За сортовете Басми, всички ще получат по 1.74 лв. на първия транш, а останалите пари – ще бъдат изплатени през юли, до 2 тона – по 0.95 лв., а на 2 тона – по 0.87 лв.

Парите за неизплатените от фирма „Михайлидис“-Сандански тютюни, ще бъдат дадени до 19-20 май.  

С един месец, до 3 юли се удължава срокът за регистрация на тютюнопроизводителите, съобщи Шабанова.

По думите й, забавянето на плащанията на националните субсидии, което иначе става през месец март, сега е причина за оказването на доста производители от този поминък. Тя посочи, че около 30% от хората, които отглеждат тютюн, тази година няма да го работят. В момента тече усилено кампанията по разсаждането на тютюна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама