Запален фен на „Дунав“ от Русе част от успешния екип на България на „Евровизия“

10:53, 14 май 16 / Култура 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24-годишният Деян Йорданов от Русе е част екипа на България на „Евровизия“.

Той отговаря за различни аспекти в продукцията, като е част от хората участвали в подбора на песента, която представя България в песенния конкурс, но основния фокус на работата му е върху промоционалната дейност в чужбина, контакти с журналисти, поддръжка на социални мрежи, подкрепа при ТВ излъчването на шоуто в България като консулитиране на нашите коментатори за важни детайли, които трябва да се споменават непременно, писане на репортажи и т.н.

Припомняме, че след втората част от полуфиналната фаза късно снощи родният участник Поли Генова с песента „Ако любовта беше престъпление“ си спечели място на финалите в песенния конкурс в Стокхолм. Това се случва за втори път след 2007 г., когато Елица и Стунджи станаха пети в крайното класиране. Финалът започва тази вечер от 22 ч. и ще бъде излъчван в пряко предаване по БНТ1 и БНТ HD.

„Всъщност всичко започна доста случайно през 2012 г.“, спомня си Йорданов. „От БНТ смениха екипа си за „Евровизия“ напълно и решиха да вкарат основно млади хора в него. Търсеха хора и правеха проучвания, а аз принципно съм фен на конкурса. Де факто това ни е трета „Евровизия“ защото 2014 и 2015 не участвахме“, сподели още за Topnovini.bg Йорданов.

Той е завършил Компютърни системи и технологии в Русенския университет „Ангел Кънчев“ и всъщност е запален фен на „Дунав“ Русе и част от екипа, който поддържа сайта на „драконите“. Поради това Дидо не крие, че немалка част от мислите му ще са насочени и към Разлог днес. 4 часа преди финала на „Евровизия“ - от 18 ч. там любимият му отбор играе важен мач, който може да го върне във футболния елит след четвърт век прекъсване.

Въпреки това младежът ще има и още немалко работа по организацията на родното участие в песенния конкурс, чиито мащаби наистина са големи. През миналата година и той самият е участвал активно в подготовката и провеждането на „Детската Евровизия“ у нас, която в немалка степен се е доближила до стандартите на голямата.

През тази година в песенния конкурс участва дори Австралия, което изненада немалко българи.

„Австралия бе покакнена да участва миналата година послучай 60-годишнина. Те дори излъчват конкурса от 30-години и са много ентусиазирани. Участваха и на „Детската Евровизия“ в София и тази година решиха да ги пуснат още веднъж“, коментира по този повод Дидо.

Той добави, че заслугата за класирането на България на финалите в конкурса през тази година е комплексна.

„Просто през тази година сменихме изцяло концепцията. На първо място, се поканиха и много утвърдени международни композитори. Примерно, двама от авторите на песента са чужденци - Себастиан Арман и Йоаким Бо Персон. Единият е печелили със своя песен „Евровизия“ през 2014 г., а другият работи с имена като Бионсе, Кели Кларксън, Армин ван Буурен, Лейди Гага, Кайли Миноуг. Сценичната концепция е дело на комбинация от българския хореограф Милен Данков и шведски такъв - Амбра Сучи, която пък спечели „Евровизия“ през 2012 с Лорийн. Българинът Борислав Миланов, който също е сред композиторите, пък работи и твори във Виена и също натрупа много опит на международната сцена. На практика сичко беше продуцирано за международна изява, а не както предни години за нашата си тукашна аудитория. Това е съществената разлика, която оказа влияние. След това разбира се идват промоционалните дейности. Не трябва да пропускаме и Поли, която към днешна дата е най-комплексният изпълнител като комбинация от глас, сценично поведение, актьорско майсторство и всичко останали“, сподели Йорданов.

Повече информация за гласуването и начините за подкрепа на българския участник в международния песенен конкурс е достъпна на сайта на Поли Генова и на българската страница на „Евровизия“ в социалната мрежа фейсбук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама