В Полша започна изграждането на противоракетен щит на НАТО

11:52, 14 май 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Полша започна изграждането на елементите на противоракетен щит, чиято база ще бъде разположена в село Реджиково на около 250 км от руския анклав Калининград.

Базата ще бъде оборудвана със системи за протововъздушна отбрана и се очаква да започне да функционира през 2018 година.

Инсталацията ще бъде вградена в по-големия проект за противоракетен щит на НАТО, който включва разположени в Испания американски кораби и радарна станция в Турция. Така НАТО ще получи денонощна защита, интегрирана с радарите и корабите на САЩ с противоракетни системи, които вече са разположени в Средиземно море. Щитът ще бъде командван от базата в германския град Рамщайн.

„Разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Европа не е защита, а увеличаване на ядрен потенциал“, заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание, посветено на развитието на военнопромишления комплекс на Русия в петък. Той коментира във връзка с разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Румъния и Полша. Руският президент обяви още, че страната му ще вземе мерки, за да противодейства на заплахата на американския противоракетен щит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама