Захариева: Конституционният съд да каже за референдума на Слави

12:27, 14 май 16 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви че Конституционният съд трябва да се сезира за въпросите от референдума, иницииран от Слави Трифонов, за които има съмнения, че са противоконституционни.

"Енергията на хората не бива да се използва напразно. Най-после трябва да стане ясно кои въпроси могат да се подлагат на референдум" , каза Захариева след участие на пленума на ВСС, които обсъжда предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

Според правосъдния министър нормата за референдумите е доста оскъдна и КС трябва да каже може ли по въпросите, които са от компетентността на Велико народно събрание да се свиква референдум. По думите й това ще бъде честно към хората.

Снощи президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще сезира съда заради въпросите, освен ако депутатите не го направят първи. Тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че избраниците от коалицията обмислят подобен ход.

От "Шоуто на Слави" пък отговориха, че въпросите са обсъдени със специалисти по конституционно право и не противоречат на основния закон.

За дебатите във ВСС по вторите промени в ЗСВ, Захариева каза, че най-сериозният спор е бил за това кой може да бъде номиниран и избран за председател на ВКС, ВАС и Главен прокурор. Предложението на министерството е да са само действащи магистрати без да се прави разлика съдия или прокурор. Цацаров и Панов обаче се обявиха срещу това, тъй като в Конституцията се казва, че може да бъде юрист, без да се уточнява дали да е действащ.

"Имаше две мнения, че това е противоконституционно и че не. Аз също съм разколебана и ще се поискат становища по въпроса", коментира министърът.

Дебат имаше и по темата за мандатите на административните ръководители на органите на съдебната власт. Главният прокурор Цацаров и Панов отново бяха на едно мнение, че текстът е противоконституционен. Спорът е дали административен ръководител има право на два мандата в един и същ орган, които да са последователни, както е записано в настоящите промени в ЗСВ, или няма право.

В Конституцията не е уточнено, там се казва, че шефовете на орган в съдебната власт, без тези на висшите съдилища и главният прокурор, имат право на два мандата.

По думите на Захариева до момента практиката на ВСС е, че става въпрос за два мандата в един и същ орган и много в различни органи, което ще се възприеме и в новия ЗСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама