Дунавски шампиони отбелязаха 30 г. от титлата (снимки + видео)

18:28, 14 май 16 / Спорт 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 години от спечелването на шампионската титла на юношите старша възраст на ФК „Дунав“ бе отбелязана днес.

Без много фанфари и фойерверки момчетата от този отбор се събраха на спортните игрища на „Марисан“ за среща, разговори и разбира се – футбол. Не им трябваше много време за предварителен разбор, бързо се преоблякоха и влязоха със завиден ентусиазъм в играта.

Мачът между тях бе изпъстрен от много точни подавания, атрактивни отигравания, добри прояви в защита, но и попадения за крайното 5:5. Последваха и дузпи, при които по-важното не бе крайния победител, а възможността тези приятели да се срещнат отново и покажат и на себе си, че не са се забравили.

Разбира се, за всички бяха осигурени екипи. Поканени бяха и всички треньори, участвали в изграждането им като футболисти – Любен Марков, Благой Далев, Владимир Панайотов – Лаци и Емануил Димитров – Мано. За общата снимка диригентът от този състав Кирил Кирилов построи отбора, да дублира снимката отпреди 30 г., въпреки че поради различни ангажименти липсваха някои от момчетата, сред които настоящият шеф на футболната академия на „Литекс“ Евгени Колев, както и други, които живеят и работят в Европа и Северна Америка.

Това не попречи днес отново тези дунавци да си припомнят как преди 30 г. са станали шампиони. В регионалния етап от републиканското първенство тогава след две победи са отстранили първо „Етър“ Велико Търново, в чиито редици тогава са били почти всички „боляри“ - бронзови медалисти от Световното първенство през 1994 г. На финалите в „Несебър“ пък русенският състав побеждава ЦСКА с Емил Костадинов с 5:1, завършва 1:1 с „Левски“ София и бие „Пирин“ с 2:0. В последния решителен мач е победен „Ботев“ Пловдив след 0:0 в редовното време и 4:3 след дузпите.

„Тогава Русе беше футболен център в Северна България. В „Дунав“ бяха привличани футболисти от Разградско, Силистренско, Свищовско, Плевенско и т.н. През последните 20-ина години това се промени. Надявам се наистина да се работи по-сериозно в школата в Русе, защото това е много важна част от успеха. Тогава 70-80% от отбора беше от момчета израснали в тази школа“, сподели един от основните инициатори на събирането и честването на годишнината днес Тихомир Димитров.

Най-сериозно име от този шампионски отбор след това прави Анатоли Нанков, който печели шампионски титли с ЦСКА и стига до националния отбор на България.

„Радвам се, че се събрахме да се видим с момчетата. С някои не сме се виждали от повече от 20 години. Винаги когато мога се връщам в Русе, а и от разстояние следя изявите на „Дунав“ и сега. Радвам се, че през тази година има необходимата комбинация между ръководство, треньорски щаб и футболисти, които, надявам се, най-сетне да върнат този отбор в елита след 25 г. прекъсване. Правим необходимото всичко това да има и широка основа, като работим с президента на клуба д-р Симеон Симеонов по проекта „Драконче“, в които са обхванати деца от детските градини и основните училища в града“, сподели Нанков.

Ето и имената на всички футболисти донесли шампионската титла на „Дунав“ Русе преди 30 г.:

Валентин Инков, Владимир Кирилов, Ценко Василев, Чавдар Илиев, Ивелин Пенев, Красимир Йорданов, Деню Дянков, Кирил Кирилов, Тихомир Димитров, Евгени Колев, Чавдар Йозов, Иван Ветронов, Румен Русев, Анатоли Нанков, Шенол Мустафов, Стефан Минков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама