Отнемането на наградата от „Биволъ” е резил, казва Петя Владимирова

19:53, 14 май 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не всички журналисти, които излязохме с обща позиция, са гласували наградата да бъде присъдена на „Биволъ“, а само 5 от 9-членното жури. Въпреки това 7 души, включително Надя Обретенова и Росен Цветков, които не бяха гласували за „Биволъ“, се присъединиха към общата позиция и това я прави още по-ценна. 

Това каза в ефира на БНР журналистът Петя Владимирова по повод скандала с тазгодишните награди за разследваща журналистика на Фондация „Радостина Константинова“. Журито реши наградата да бъде присъдена на „Биволъ", но председателят на фондацията предложи наградата да не бъде връчвана. Управителният съвет ден отмени решението на журито с 4 на 3 гласа. 

Ден по-късно част от участниците в журито излязоха и с обща позиция, в която изразиха неодобрение към взетото решение.

„Това е един голям резил, който е възможен у нас, защото сайтът „Биволъ“ изпрати две разследвания, които са едни от най-важните. Едното е за„Булгартабак“, второто е за резиденциите на Доган. В продължение на пет години нито един от политиците и държавниците ни не може да каже на кого е продал „Булгартабак”, каза още Владимирова.

Тя разказа, че в продължение на година сайтът в своето разследване за "Булгартабак" в поредица от материали посочва мрежата, механизмите, начините, по които един стратегически отрасъл се срива, защото е продаден на банка най-съзнателно.

„Което означава, че най-съзнателно се прави това - за да се вземат комисионните, а много добре са знаели, че никой няма намерение да развива отрасъла, иначе би бил продаден на стратегически инвеститор, който ще го развива”, пояснява журналистката.

И допълва, че наградта е отменена в момент, в който работниците от фабриките на „Булгартабак“ са на улицата, „когато машините се изнасят и никой, като започнете от шефовете на Агенцията за приватизация, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, са си на постовете и днес, никой не им търси отговорност”.

Петя Владимирова заяви, че не е вярно, че журито е разсъждавало върху анонимни материали.

„Този аргумент да го забравят, защото нито за миг не сме имали съмнения, независимо кой как е гласувал от нас, деветте души, че автори на материалите са Асен Йорданов и Атанас Чобанов, тъй като те изрично са го посочили, изпращайки материалите си до журито”, каза още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама