Готовността за летния сезон обсъждаха шефове на институции с областния управител на Добрич

20:18, 14 май 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По инициатива на областния управител на Добрич Детелина Николова днес се проведе работна среща във връзка с готовността на контролните институции за предстоящия летен туристически сезон. Участваха регионалните директори на контролиращите държавни органи ОД на МВР – Добрич, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Добрич и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Добрич.

 На срещата са разгледани въпроси и проблеми във връзка с осигуряването на безопасни и здравословни условия при предлагането на туристически услуги на летовниците.

С оглед подобряване на обществения ред и сигурността на почиващите български и чуждестранни туристи от ОД на МВР – Добрич, е изготвен анализ – оценка на оперативната обстановка и действащата организация на работа по противодействието на престъпността и опазване на обществения ред. На  базата на направените изводи и оценки е изготвен план за дейността на дирекцията по опазване на обществения ред и сигурността в курортните комплекси на територията на област Добрич през активния туристически сезон. Проведени са срещи с хотелиери и туроператори в Черноморските районни управления на полицията – КК „Албена“, Балчик, Каварна и Шабла, които очакват по-силен туристически сезон в сравнение с предходната година, поради усложнената обстановка в съседните ни страни – Република Турция и Република Гърция. На тези срещи е препоръчано изготвянето на брошури и други информационни материали, съдържащи указания за действия от страна на туристите в различни рискови ситуации. Като превантивни мероприятия преди началото на сезона, се провеждат срещи с представители на общинските администрации на крайморските общини, на които се обсъждат проблеми, свързани с охраната, реда и безопасността на движението. При срещите се акцентира на необходимостта от прекратяване на извършваните строителни дейности в курортните зони, както и определяне на съвместни действия с местните комисии за обществен ред и сигурност. И през настоящата година през месеците юли и август на територията на туристическите комплекси ще работят съвместно патрулиращи екипи от български и румънски полицаи

Планираните дейности на РЗИ – Добрич през летния туристически сезон включват регулярен контрол при текущи проверки на противоепидемичния режим на работа в лечебните заведения на територията на курортните селища; върху дейността на регистрираните лица, упражняващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве след откриване на летен сезон 2016 г. на територията на морските селища; върху дейността на регистрираните обекти за търговия на дребно с лекарствени продукти /аптеки и дрогерии/ в населените места по крайбрежието, а на сезонните обекти след откриване на сезона; чрез проверки по медицински стандарти на сезонни лечебни заведения за извън-болнична помощ, които са регистрирани в морските селища, след откриване на сезона; на факторите на околната среда, включително и на курортните ресурси — качество на водата, използвана за питейно-битови нужди и за къпане (морска и от плувните басейни), на минералната вода и лечебната кал, хигиенното състояние на плажните ивици, както и нивото на шума от локални източници в зоните за отдих. На обектите с обществено предназначение, експлоатирани като туристически обекти - по отношение на тяхната материално-техническа база, поддържане и експлоатация. На дейностите със значение за здравето: водно-спасителната дейност, обезопасяването и медицинското осигуряване на морските плажове; дейностите по линия на здравно-техническата експертиза; чистотата на населените места и курортните селища.

От страна на ОДБХ – Добрич до края на м. май, 2016 г. ще се проведат срещи с представители на туристическия бизнес, имащи отношение към изхранването на туристите, на които ще бъдат отчетени резултатите от миналогодишния туристически сезон и ще се набележат мерки и действия за недопускане на хранителни инциденти. От м. юни, 2016 г. ще се организира откриването на приемна за граждани съвместно с Комисията за защита на потребителите с оглед своевременна проверка на обектите за обществено хранене по постъпили сигнали и жалби от туристите, включително и в почивните дни. ОДБХ – Добрич има готовност за извършване на контрол във всички обекти на територията на курортите и курортните селища в област Добрич, като при необходимост проверките ще се извършват с участието на представители на други контролиращи държавни институции.

Предвид изнесените информации от директорите на държавните контролни органи, участници в работната среща, се налага изводът, че те са готови за посрещането и осигуряването на условия за протичането на безопасен и здравословен туристически сезон на територията на област Добрич.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама