"Площад България" на Мирела Иванова - за болките, възвишенията и паденията на българина

21:26, 14 май 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Площад България" - творба, съставена от публицистични есета, които отразяват социалния, политическия и културен живот в България в периода 2003 до 2016 г. Книгата е на Мирела Иванова, която я представи официално в столицата.

Сред гостите на събитието бяха множество журналисти, писатели, литературни критици, университетски преподаватели и други. От Германия пък, специално заради авторката, беше пристигнала Румяна Таслакова – дългогодишен журналист в „Дойче Веле“.

 На премиерата присъстваха още Цветанка Ризова, Бойко Василев, Димитър Шумналиев, Митко Новков, Михаил Неделчев, Васил Георгиев и Кристин Димитрова. Управителят на издателство „Хермес“ Стойо Вартоломеев откри премиерата.

Той определи книгата като историография на преходните години и наръчник за това какво не е трябвало да се прави последните 13 години в България. За Мирела Вартоломеев каза, че тя е „най-слънчевото дете на българската поезия“.

Журналистът Бойко Василев определи книгата на Мирела Иванова като история на това, което трябва да помним пред последните години. "Тя разполовява прехода на две - как света се обърна след 11 септември и как България се обърна след идването на Симеон Сакскобурготски в политиката", коментира той и допълни, че в "Площад България" говори Мирела гражданина, европееца и патриота.

"Нейната позиция не е партизанска или партийна, а гражданската. Затова и книгата е "Площад България", защото там гражданите се събират и решават проблемите си", каза още Василев.

Той коментира и двойната роля на писателката – тази на медиатора, който описва социалните събития, но и тази на критика, който им се противопоставя.

По думите му, Мирела Иванова описва в творбата си съвсем точно какви са болките, възвишенията и паденията на българина. Социологът доц. Боян Знеполски пък каза, че писателката възстановява в произведението си "ние" на колективната отговорност - "нашите политици"; "нашата агресия".

По думите му, Мирела задава перспектива, която да ни изведе от апатията, тя ни призовава за обща отговорност. Мирела Иванова от своя страна благодари на издателството, семейство и приятели, които са я подкрепили при създаването на "Площад България".

Тя прочете два свои текста, "Вдовиците на прехода" и "Във веселото село на Европа". В първото произведение се сблъскват образите на вдовиците на подземните босове и новобогаташи с техните проблеми, тиражирани от медиите и този на обикновенните вдовици, за които никой не пише и които "цепят стотинката на две и износват дрехите и мечтите си", "истинските вдовици на прехода”.

Във "Веселото село на Европа" ключово пък е противопоставянето между показните акции на МВР и прокуратурата, конкретно тази в митничарския квартал, съзрян от хеликоптера на данъчните с техните "приказни имотчета" и надеждите за просперитет на България. Представянето на книгата продължава в Пловдив и още други градове из страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама