Плевен се включва в Националната кампания за борба с хипертонията

06:48, 17 май 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Плевен ще бъде отбелязан Световния ден на хипертонията - 17 май, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Националната кампания ще се проведе под мотото "Нормалното кръвно налягане - здраве за бъбреците" и е организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици.

От 10:00 до 16:00 часа, до фонтаните на площад "Възраждане", ще бъде разположен пункт, където плевенчани ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене - най - опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.

У нас Световният ден на хипертонията се отбелязва за десета поредна година. В международен мащаб е отбелязан за първи път през 2005 година, по инициатива на Международното дружество по хипертония. Оттогава насам, свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама