Общинските съветници в Пловдив решават за бурките

07:16, 17 май 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промени в Наредбата за обществения ред, с които се забранява носенето на обществени места на аксесоари, прикриващи лицето, ще бъдат подложени на гласуване на днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив.

Вносители на проекторешението за забрана на бурките са групата общински съветници от Патриотичния фронт (ВМРО и НФСБ). По тяхна инициатива на 13 май в залата на Общинския съвет бе насрочено и обществено обсъждане, на което обаче дойдоха едва десетина пловдивчани.

Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини, от професионална необходимост или ако е с временен характер при спортни, културни или други подобни прояви, включително и при управление на превозни средства, за които се изисква предпазна каска по Закона за движение по пътищата, уточниха вносителите.

С предлаганите изменения на Наредбата за обществения ред ще бъде създаден нов член, регламентиращ санкциите, като глобите са в размер от 300 до 500 лева, а при повторно нарушение - от 1000 до 1500 лева.

Припомняме, че общинските съветници в Пазарджик вече приеха нормативни промени на местна почва и забраниха прикриването на лицето на обществени места. Както Пловдив Topnovini.bg писа, вече е факт и първата наложена глоба за носене на бурки.

Част от пловдивските съветници изтъкнаха контрааргументи срещу готвените промени в наредбата. Пепа Деведжиева от групата "Здравко Димитров - да решаваме заедно" бе категорична, че няма да подкрепи предложението. "Изначално ми се вижда неуместно всеки общински съвет да взима решение за подобни ограничения, щом в Народното събрание е внесен такъв законопроект - отново от Патриотичния фронт. Ако той бъде приет, забрани така или иначе ще има и тогава общинските съвети може да приемат съответните наредби, ако преценят, че от това има нужда", счита Деведжиева.

Председателят на групата "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева смята, че местна забрана на бурките е абсурдна при положение, че няма приет закон от Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама