Управляващите решават за ветото на президента

07:22, 17 май 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващото мнозинство ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок се събират, за да излязат с единна позиция за наложеното от президента вето върху поправките на Изборния кодекс. Гласуването ще бъде тази сряда, като засега очакванията са ветото да бъде отхвърлено в пленарна зала и да бъдат инициирани нови законодателни промени. За да бъде преодоляно ветото в пленарна зала, депутатите трябва да гласуват текстовете с повече от 121 гласа.

Преди 10 дни стана ясно, че Росен Плевнелиев ще върне за повторно обсъждане текстовете, ограничаващи избирателните права на сънародниците ни в чужбина. Едни от мотивите на държавния глава са, че българите зад граница са неравното третирани. Оценката на Плевнелиев е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях.

Промените предизвикаха бурно недоволство на българите, живеещи в чужбина, които се оказаха с ограничена възможност да гласуват на избори. Заради текстовете, предложени от "Патриотичния фронт", имаше протести в множество градове по света, както и в София.

Премиерът Бойко Борисов също се обяви против ограниченията, но се оправда с коалиционна култура. Активно, чрез тристранни преговори, се включи и омбудсманът Мая Манолова, която даде заявка и за сезиране на Конституционния съд.

От приетите промени бяха недоволни и от Реформаторския блок, ДПС, ДОСТ и АБВ. От "Патриотичния фронт" обаче бяха категорични, че няма да отстъпят пред ветото. Единственият компромист, на който са готови до момента е ветото да бъде отхвърлено и да бъдат предложени нови законодателни промени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама