Захариева: Трябваше да се въведе електронното гласуване преди да се ограничават секциите в чужбина

08:44, 17 май 16 / Политика 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не съм съгласна с ограничаването на правата на хората да гласуват. Смятам, че преди да се гласуват промени в Изборния кодекс  трябваше да се даде шанс на електронното гласуване и тогава да се ограничават секциите. В този смисъл подкрепям ветото на президента. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева  в ефира на БНТ.

Днес управляващото мнозинство трябва да реши дали да уважи ветото наложено от Росен Плевнелиев върху гласуваните промени в Изборния кодекс. Промените предизвикаха вълна от недоволство у българите в чужбина, според които така се ограничават правата им.

Въпреки че, от една страна,  подкрепя ветото на президента, Захариева заяви, че в Изборният кодекс има и много важни и добри неща. За това трябвало да се търси златната среда, за да са удовлетворени всички. Тя заяви, че е добра идея и предложението на лидера на АБВ Георги Първанов – президентът да насрочва референдумите.

За да се внесе искане за референдум са нужни 400 000 подписа. Няма президент на България, който да е избран с по-малко, за това смятам, че държавният глава трябва да има подобни правомощия, каза Захариева.

По думите и се вижда и „еволюция в мнението на депутатите“ относно това, че хората могат да решават всякакви въпроси с помощта на референдум.

„Считам, че е добре веднъж завинаги Конституционният съд да се произнесе за референдумите – кога трябва да са. Друг е проблемът с референдумите обаче. Хората трябва да са сигурни, че въпросите, на които ще отговорят ще бъдат приложени на практика“, каза правосъдният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама