Седмици преди атентатите в Париж Салах Абдеслам публикувал снимка със знамето на „Ислямска държава“, френската полиция не е реагирала

09:38, 17 май 16 / Свят 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три седмици преди ноемврийските терористичнит атаки в Париж Салах Абдеслам е качил във Фейсбук своя снимка, на която позира пред знамето на „Ислямска държава, “ съобщава RTBF.

Този факт не е убегнал на Координационния орган за анализиране на заплахите, но не е довел до никаква реакция нито от страна на полицията, нито от разузнаването. Флагът на джихадистката група е бил качен в профила на Абдеслам на 23 октомври 2015 г., което е поредният признак за принадлежността на Салах към джихадисткото движение, въпреки че до самия атентат двамата братя Абдеслам остават необезпокоявани от службите.

Още през януари 2015 година информатор на полицията в белгийския квартал Моленбек предоставя информация за двамата, включително и за връзките им със сочения за мозък на атентатите Абделхамид Абауд, считан за лидер на джихадистката клетка в град Вервие.

През юни пък Салах Абдеслам си е направил профил във Фейсбук с бойното си име, но по въпроса не е направено нищо, тъй като магистратурата, която е започнала разследване през януари, вече го е закрила.

Единственият оцелял терорист от парижките атентати беше екстрадиран от Белгия във Франция в края на април. 26-годишният французин беше обвинен в принадлежност към терористична организация, убийство с цел тероризъм, отвличане и и притежания на оръжия и експлозиви. На 20 май предстои да бъде разпитан по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама