До 4 лв. за килограм розов цвят искат в Казанлъшко

09:39, 17 май 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Розопроизводители от Казанлъшко искат между 3.50 и 4 лв. за килограм набран розов цвят. Тази година цената е по-висока, заради скока в цената на килограм розово масло на световните пазари, както и заради поскъпването на препаратите и селскостопанската техника, коментират производителите. Розоберът в Казанлъшко започна с двадесет дни по-рано, заради атмосферните условия. Очаква се много добра реколта, с над 30% повече от миналата година.

Скочила е и цената за набран розов цявт. Собственици и арендатори плащат между 0.80 и един лев на розоберачите, при 0.60 лв. миналата година. Осигурява се и безплатен транспорт до розовите ниви. Производителите и тази година ще се възползуват от възможността за сключване на еднодневни трудови договори с берачите.

 Над 20 хиляди декара са масивите с розови насаждения в Казанлъшко.  Все повече расте и интересът към българските продукти от маслодайна роза. Освен традиционните купувачи Франция, САЩ, Япония, трайно се увеличава интересът на страни като Южна Корея, Тайван и Тайланд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама