Президентските избори ще са като през 2001 г., според Осман Октай

10:16, 17 май 16 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Георги Първанов търси начин да се кандидатира още веднъж за президент от почти половин година. За целта са търсени контакти с ГЕРБ преди въпросът да стигне до Конституционния съд, както и разговори с конституционни съдии. Това каза в сутрешния блок на „Нова“ политическият анализатор и бивш зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Според него АБВ е напуснала правителството, защото не е получила подкрепа от ГЕРБ в Конституционния съд за ново кандидатиране на Първанов за президент.

На предстоящите президентски избори ще се повтори ситуацията от 2001 г., когато при четирима десни кандидати накрая спечели Георги Първанов, каза още Октай. По неговите думи тези избори ще определят посоката на развитие на България и „всички ще играят ва банк срещу кандидата на ГЕРБ“.

Той прогнозира, че Ивайло Калфин ще бъде кандидат-президентът на АБВ, а БСП ще имат свой сигурен кандидат. Първанов мечтае той да е втори на изборите и да принуди левицата да подкрепи АБВ на балотаж, отбеляза анализаторът.

Според бившия червен депутат и член на Националния съвет на БСП Антон Кутев, ако се стигне до споразуемние между БСП и АБВ, двете партии ще трябва да заложат на общ кандидат-президент, който да е външна фигура.

Предсрочни избори ще има, но те няма да са сега, каза още Кутев и добави, че Първанов си прави сметката те да бъдат следващата пролет, защото АБВ не може да влезе сега в парламента без подкрепата на БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама