Млади огнеборци от областта ще се състезават във Варна

10:43, 17 май 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем отбора ще участват в областния кръг на състезанието „Млад огнеборец“, което ще се проведе във Варна на 31 май.  Надпреварата ще е оспорвана, въпреки че през последните пет години възпитаниците на варненското СОУ „Димчо Дебелянов“ не отстъпват първото място. Това коментира главен инспектор Николай Нанев – началник на I РСПАБ - Варна. Той ръководи открития урок по пожарна безопасност, в който младите огнеборци от училището демонстрираха „Бойно разгръщане на състезателна пътека“. Дейностите включваха гасене на пожар, преодоляване на препятствия, разгъване и свързване на шлангове, връзване на възли.

Отрядите “Млад огнеборец” се обучават и подготвят от служителите на "Пожарна безопасност и спасяване” със съдействието на директорите и педагозите от училищата и Регионалния инспекторат по образованието. Приемът в тях е на доброволен принцип, като изискванията са децата да са физически здрави, на възраст от 12 до 16 години. Основната цел е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии.

Движението Младежки противопожарни отряди “Млад огнеборец” е с международен характер. През 2013 година, след като печелят националното състезание в България, възпитаниците на СОУ „Димчо Дебелянов“ представят страната ни на Европейско първенство във Франция.

В България движението „Млад огнеборец“ е възстановено от 1999 г. по разработен Примерен устав, включен в Указанията на МОН за организация  на  дейността в системата на народната просвета през учебната година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама