Александър Велев е новият директор на БНР

10:46, 17 май 16 / Политика 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Александър Велев е новият директор на БНР. Това решиха единодушно и петимата членове на СЕМ днес. Заседанието по избора на новия ръководител на националната медия започна в 10:00 часа, като всеки от членовете представи своите три кандидатури. 

Кой как гласува

Предложенията на Иво Атанасов бяха Валерий Тодоров, Петър Волгин и Петър Пунчев. Според него Тодоров е имал най-добрата концепция, показал е експертност и професионализъм. Волгин пък можел да привлече младото поколение към аудиторията на БНР, а Пунчев заслужавал поста, защото има голям опит.

Бетина Жотева номинира Александър Велев, Петър Пунчев и Иво Тодоров. "Те представиха брилянтни идеи за реформи в радиото, както и за разрешаване на проблемите там", обоснова номинациите си Жотева.

Според Розита Еленова директорът на БНР трябваше да бъде избран измежду Александър Велев, Христин Стрижлев и Георги Василски. Тя определи концепциите им като "модерни анализи и добра визия".

Четвъртият член на СЕМ, София Владимирова, също предложи Александър Велев. Другите ѝ фаворити бяха Светослав Костов и Иво Тодоров. 

Председателят на медийния регулатор номинира Александър Велев, Светослав Костов и Георги Василски. Мария Стоянова обясни, че е избрала именно тях, тъй като на БНР му трябвало човек, който веднага да встъпи в длъжност и "незабавно да реши грижите и проблемите в радиото".

След като всички представиха своите номинации с най-много - четири, се оказа Александър Велев. По две събраха Иво Тодоров, Петър Пунчев, Георги Василски и Светослав Костов. Проведе се гласуване, на което членовете СЕМ единодушно избраха Александър Велев да заеме поста на директор на БНР. Той ще застане на чело на националната медия през юни, тъй като мандатът на досегашния директор на радиото Радослав Янкулов изтича в края на май.

Кой е Александър Велев

Александър Велев е роден е през 1963 г. в София. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия в София, през 1989 г. Дипломира се в Икономическия институт, специалност "Организация и управление на промишлеността". В БНР е от 1990 г. Работил е в националното радио като водещ на новини, в предаването "Нещо повече"; в международна информация, в нощния блок и "Хоризонт на вълните на младостта". Специализира в Швейцарското радио. Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават "Свободно слово". Известно време работи във в. "Новинар" и частните радиостанции FM+ и "Тангра".

През януари 1998 г. е избран за генерален директор на БНР. След изтичането на мандата му през 2001 г., Националният съвет за радио и телевизия избира за негов заместник Иван Бориславов. Този избор се оказва спорен и до голяма степен политически. Стига се до безпрецедентна криза в БНТ, уволнения на 19 журналисти и протести. През 2010 година Велев пак бе кандидат за генерален директор на БНР.

В изслушването си пред СЕМ Велев каза, че ще заложи на детайлното изследване на аудиторията, на прецизиране на програмните схеми, на прозрачност в управлението. Проблемите според него в БНР са спадащият пазарен дял, застаряващата аудитория, влошеното качество на програмите и нереформирана система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама