Прегледи в центъра на Русе в Световния ден за борба с хипертонията

11:02, 17 май 16 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Световния ден за борба с хипертонията се провежда Национална кампания „Нормалното кръвно налягане- здраве за бъбреците", като Русе е сред включените градове. 

Един от дните в календарната година с акцент върху здравето е посветен на борбата с хипертонията и това е 17 май, който се отбелязва от 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония, съобщават организаторите на кампанията.

Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а от там да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане.

Вече дванадесета поредна година се провежда национална кампания за безплатно измерване на кръвно налягане едновременно в 11 града в страната- София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Добрич, Благоевград, Кърджали , Хасково, Русе и Плевен. Прегледите се извършват в специално изградени пунктове, като в Русе е пред Съдебната палата.

Екипи от медици, доброволци на БЧК и специалисти в периода от 10 до 17 часа ще са по места, за да извършват  измерване на кръвното с швейцарски апарати, които могат да предскажат опасността от инсулт и са последна разработка в областта на медицинските технологии, съобщават още организаторите на кампанията.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама