Иван Тотев: "Душо Хаджидеков" вече не е добро училище

11:50, 17 май 16 25 2926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Явно сме проспали големия бум на училище "Душо Хаджидеков" през последните години и то вече се превърна в едно препълнено училище, което е много добро само по функционалност, но не и по условия." Това заяви кметът Иван Тотев от трибуната на Общинския съвет по време на днешната сесия, където предложението за сливането на ОУ "Георги Бенковски" и ОУ "Душо Хаджидеков" разбуни духовете и стана повод за скандирания "Оставка!".

Както Пловдив Topnovini.bg писа, родители на децата от двете училища дойдоха в местния парламент, за да изразят несъгласието си с готвеното сливане.

Според Тотев през годините е допуснато в "Душо Хаджидеков" заради добрия мениджърски екип да бъдат привлечени много повече деца, отколкото е капацитетът му. Само 20 процента от учениците са от квартала, твърди пловдивският кмет. По думите му сливането ще помогне ОУ "Георги Бенковски" да продължи да съществува и в квартал "Съдийски" да бъде запазено училището.

"Във вашето изказване имаше доста неистини", заяви председателят на групата съветници от БСП Николай Радев. Според него, когато се взимат такива решения, на родителите трябва ясно да се каже какво точно ще се случи с техните деца. "Ако имаше такава яснота, ние щяхме да подкрепим такова предложение", категоричен бе Радев.

Основните притеснения на родителите идват именно от факта, че според тях няма яснота и липсва диалог с местната власт. Повечето хора заявиха, че са разбрали за готвеното сливане на училищата от медиите, а днес кметът Иван Тотев отказа да говори с тях, макар че ги покани на разговор, защото не искал да присъстват журналисти.

"Аз съм завършила ОУ "Георги Бенковски" и знам какво беше то. От 10 години гледам как това училище се съсипва заради лошия мениджмънт. Ние трябва да направим нещо, за да променим това. Вариантът, предлаган от Община Пловдив, е добър, защото ще се пренесе добрият стил на управление от "Душо Хаджидеков" в "Георги Бенковски", заяви съветничката от "Съюз за Пловдив" Вихра Ерамян.

Тя предложи, за да се успокоят родителите, да се вземе решение да бъде задължен директорът на бъдещото обединено училище да направи организация, при която да не се позволи дете, учило в "Георги Бенковски", да се налага да ходи в "Душо Хаджидеков" и обратно, особено що се касае до децата, които живеят в районите на двете училища.

Ерамян припомни, че липсата на материална база ще попречи в "Душо Хаджидеков" да се организира изискваната по закон предучилищна група. Според нея има две положителни неща в подобно решение – че ще се даде още една сграда на "Душо Хаджидеков" и че "Георги Бенковски" ще остане да съществува като филиал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама